Bi vozili betonsko kolo? Tehta le 134,5 kilograma

Kolesarska industrija se razvija in ves čas išče rešitve, kako kolo narediti še bolj lahko in bolj aerodinamično. Kolesarski navdušenec, ki stoji za YouTube kanalom Play to DIY pa se je odmaknil od modernih smernic in naredil prvo betonsko kolo. To ni ne lahko ne aerodinamično.

Play to DIY je popularen YouTube kanal, kjer so v ospredju najrazličnejši doma narejeni izdelki. V zadnji epizodi je na vrsto prišlo kolo, a sestavljanje običajnega kolesa ni nič posebnega. Zato se je lastnik kanala odločil, da naredi prvo betonsko kolo.

Kolo je v svoji osnovi še vedno povsem funkcionalno kolo. Z njim se da peljati in zavijati, edino kar mu manjka so zavore.

Funkcionalnost betonskega kolesa omogoča dejstvo, da okostje pogonskega sklopa sestavljajo običajni deli. Gonilka je le oblita z betonom, prav tako tudi pedala. Na ta način je ustvarjalec lahko na klasičen način povezal gonilko z okvirjem in pedala z gonilko. Tudi veriga ni betonska, ampak navadna kovinska.

Zgolj betonski obliv so dobila tudi kolesa. V njihovem osrčju so namreč klasični obroči, obliti z betonom. Avtor je na ta način ohranil način hitrega zapiranja, s katerim je kolesi povezal z okvirjem.

Okvir in vilice so edini element kolesa, ki je v celoti betonski. Gre za železo beton, ki ohranja trdnost kolesa. Prav zaradi povsem betonskega okvirja kolo doseže tako visoko težo, saj vsebuje ogromno količino materiala.

Končni izdelek je torej 134,5-kilogramsko funkcionalno kolo. Pričakovano ne prinaša udobne vožnje, a se vsaj ni potrebno sekirati, ali bo predrla zračnica. Veliko večja možnost je, da se bo odkrušila, saj je avtorju na testni vožnji iz kolesa odletelo nekaj betonskih koščkov.

Analiza potrebne moči

Strokovnjak za aerodinamiko pri Ineos Grenadiers in trenutni lastnik rekorda na eno uro Dan Bigham, je za Cycling Weekly analiziral betonsko kolo in moč, ki je potrebna za njegovo uporabo.

Ugotovil je, da bi kolesar, ki bi pritiskal z močjo 500 vatov, potreboval 41 sekund, da bi s kolesom dosegel hitrost 35 km/h. Z navadnim kolesom bi z enako močjo za dosego te hitrosti potreboval le devet sekund.

Britanec je še pojasnil, da bi po minuti ohranjanja te moči z betonskim kolesom dosegli hitrost 37 km/h, medtem ko bi z običajnim cestnim kolesom v eni minuti dosegli hitrost 49 km/h.

Edina prednost kolesa je ta, da zaradi teže počasneje izgublja hitrost in je tako vložena moč učinkovita dlje časa. Betonsko kolo je tudi hitrejše na spustu, a mislimo, da ni junaka, ki bi 134,5-kilogramsko kolo brez zavor preizkusil na spustu.

Prejšnji članekPogačar ne verjame, da se lahko otrese Van Aerta in Van der Poela, skušal pa ju bo utruditi
Naslednji članekMatevž Govekar do 9. mesta na svetovnem prvenstvu