VIDEO: Bernal zlomljen, Roglič zmagovalec Tour de l’Aina

Primož Roglič je že na svoji prvi etapni dirki sezone pokazal, da je odlično pripravljen. V treh dneh dirkanja po Savojskih Alpah je bil prepričljivo najboljši, prav na vsaki izmed etap je bil povsem v ospredju, dvema zmagama je dodal še drugo mesto. Slovenec si je tako prislužil prvo rumeno majico letos, a tisto pravo bo napadal čez 20 dni na Tour de Francu.

Današnja etapa dirke se je končala s 17-kilometrskim vzponom na Grand Colombier. Vzpon, ki ga bomo videli tudi na Dirki po Franciji, je dokončno razblinil vse dvome o skupnem zmagovalcu. Jumbo-Visma in Primož Roglič sta bila veliko močnejša od konkurence in zdi se, da na Tour odhajajo močnejši kot Ineos.

Nizozemsko moštvo je vodenje glavnine danes prepustilo Ineosu, ki je do vznožja vzpona uspešno nadzoroval dva ubežnika. Ko so kolesarji zagrizli v vzpon, sta se ubežnika predala, na čelo glavnine pa se je postavil Chris Froome. Britanec je dokazoval, da še ni za v staro šaro, a 8,5 kilometra pred ciljem vseeno odvil in skupino spustil naprej.

V skupini, ki je skupaj vozila proti cilju, so bili kar štirje kolesarji Jumbo-Visme ter le dva Ineosa. Tempo glavnine so držali tudi Nairo Quintana, Bauke Mollema, Richie Porte in Dan Martin.

Na čelo se je postavil Ineosov Jonathan Castroviejo, a moral kmalu popustiti. V ozadju je namreč znake slabosti prvič pokazal Bernal in izgubil stik s skupino. Španski moštveni kolega se je spustil do Bernala in ga povlekel nazaj, na čelo glavnine pa se je postavila Jumbo-Visma.

Navkreber je skupino vodil Tom Dumoulin, ob sebi pa imel poleg Rogliča še Georga Bennetta in Stevena Kruijswijka. Tako kot včeraj je nizozemsko moštvo dokazalo, da imajo najmočnejšo ekipo na dirki. Na trenutke se je celo zdelo, da vozijo le toliko, kolikor morajo.

Tri kilometre do cilja je napadel Richie Porte in glavnina v ozadju je dvignila tempo. Takrat je še drugič popustil Bernal, a se po nekaj metrih uspel vrniti. Jumbo-Visma je napad uspešno zaprla, a na ta račun izgubila Toma Dumoulina, ki je popustil takoj, ko je bila glavnina spet skupaj.

Kilometer pred ciljem je Bernal spoznal, da mora poskusiti, če sploh želi pomisliti o končni zmagi. Kolumbijec je napadel iz ozadja, a njegov napad je Roglič takoj pokril. Ko so Bernalu pošle moči, je Roglič nadaljeval z visokim tempom, si privozil nekaj deset metrov prednosti in slavil še drugi dan zapored.

Roglič s svojimi moštvenimi kolegi ne bo imel veliko počitka. Že čez tri dni se namreč začenja »generalka« pred Tourom – Kriterij Dauphine. Petdnevna dirka bo dala zadnje odgovore o formi favoritov za rumeno majico Toura. Tudi na Kriteriju Dauphine bodo v ospredju kolesarji Jumbo-Visme in Ineosa, zopet se pričakuje boj Rogliča in Bernala.

Prejšnji članekWout Van Aert junak sprinta v San Remu
Naslednji članekMezgec do majice najboljšega po točkah na Dirki po Poljski