Bernal se najbolj boji Rogliča

Aktualni zmagovalec dirke po Franciji Egan Bernal je Primoža Rogliča označil kot največjega konkurenta za osvojitev letošnje francoske pentlje in poudaril pomembnost napada v začetnih etapah, saj predzadnji dan kolesarje čaka kronometer, kjer Bernal Rogliču ne more konkurirati.

Egan Bernal je v lanski sezoni razjezil mnoge Francoze, ko je z ramen Juliana Alaphilippa snel rumeno majico vodilnega in jo uspešno pripeljal v Pariz. Premierno je stal na najvišji stopnički katerega izmed grand tourov, kot je to na drugi strani uspelo tudi Primožu Rogliču. Slovenski as se lani ni boril na cestah Francije, sodeloval pa je na preostalih dveh tritedenskih dirkah. Na Giru je osvojil tretje mesto, preden se je na Vuelti okitil z zlatom.

Odet v rumeno je Bernal zapeljal na pariške ulice. vir: Tour

Že pred leti se je napovedovalo, da se bosta za prestol kolesarskega sveta v prihodnosti borila Bernal in Roglič in več kot očitno je ta čas prišel. Kolumbijec je v intervjuju za El Tiempo pred domačo dirko po Kolumbiji spregovoril o visoko pričakovanem dvoboju med Ineosom in Jumbo-Vismo.

»Pridobil si je spoštovanje vseh v karavani,« je Rogliču na dušo popihal mlajši tekmec in nadaljeval: »lani je bil številka ena na lestvici, zmagal je Vuelto in na Giru stal na stopničkah. Je odličen kronometrist, dober na klanec ter predvsem zelo konstanten kolesar.«

Kolumbijec se zaveda, da je dirka po Franciji nepredvidljiva in marsikdo lahko preseneti, a vseeno zatrjuje, da je Roglič tisti, ki mu bo najbolj kratil spanec.

»Nikogar ne moreš odpisati, lansko leto je Alaphilippe skoraj zmagal pa ga nihče ni štel med favorite. Vse se lahko zgodi, a zame je Roglič tisti, ki bo najmočnejši.«

Tako Roglič kot Bernal bosta imela ob sebi močno ekipo. V Jumbo-Vismi bodo ob Rogliču računali še na Toma Dumoulina, ki je leta 2017 slavil na Giru, in Stevena Kruijswijka, ki je lani v Franciji osvojil tretje mesto, ekipa Ineosa pa bo zopet stavila na Gerainta Thomasa, Chrisa Frooma in seveda Bernala.

Roglič nas je s svojimi uspehi razveseljeval na cestah Španije. vir: Twitter

Svojo računico pa bodo zagotovo imeli tudi Francozi. Lansko leto so od svojih kolesarjev pričakovali veliko, a na koncu ostali praznih rok. Julian Alaphilippe se je hrabro boril do samega konca, a na alpskih vzponih ostal brez moči, glavni up galskih petelinov pred dirko Thibaut Pinot je staknil poškodbo in predčasno sedel v spremljevalno vozilo, Romainu Bardetu pa je motor pregorel na praktično prvem resnem vzponu. Tako bodo letos skušali poravnati lanske račune in zmago prvič po letu 1985 spet ohraniti doma.

Bernal se zaveda želja Francozov, vendar meni, da bo bitka med Ineosom in Jumbom tista, ki bo ključno oblikovala potek dirke.

»To bo zanimivo videti, boj bo veliko večji. Vsako leto se Tour zmaguje z manjšimi razlikami, ker je toliko več tekmecev, ki so dobro pripravljeni. Letos bo Jumbo pozitivno pripomogel k dirki. Dumoulin je pomemben kolesar, nekdo, ki je lahko, ko je v formi, v klanec celo boljši od ‘čistokrvnih’ hribolazcev. Čeprav ne vemo, v kakšnem stanju je po poškodbi, mu bo potrebno izkazati veliko spoštovanja.«

Za konec se je 23-letnik obregnil še ob taktično zamisel, s katero se bo lotil Toura. Zaveda se, da v kolikor želi ponovno slaviti, si mora prednost privoziti že pred zaključno dirko na čas, ki bo na sporedu predzadnji dan, zato namerava napasti že zgodaj v drugem in začetku tretjega tedna.

»Čeprav gre zadnjih šest kilometrov (dirke na čas, o. p.) v klanec, je vseeno bolj primerna za specialiste, ki znajo bolje odmeriti porabo energije. Bolj ali manj je jasno, da bom moral tja priti z minuto ali 90 sekundami prednosti, če želim sploh razmišljati o skupni zmagi. Čas bomo morali pridobivati od samega začetka, da bomo na kronometer prišli z zadostno prednostjo

Prejšnji članekPogačar zmagovalec dirke po Valencii
Naslednji članekEkipni kronometer EF Pro Cyclingu