Bernal na Giro, francoska pentlja pripada Thomasu, Carapazu in Geoghegan Hartu

Direktor ekipe Ineos Dave Brailsford je v sredo predstavil načrt ekipe za tritedenske dirke. Osrednja dirka bo jasno Tour de France, kjer pa mesta še nima zagotovljenega predlanski zmagovalec Egan Bernal.

S talentom napolnjena zasedba Ineosa bo v letošnji sezoni napadala zmago na vseh treh Grand Tourih. Talentiranih kolesarjev imajo dovolj, da na vsako izmed treh dirk pošljejo po več kapetanov, medtem ko bo zasedba na Dirki po Franciji še posebej močna.

Osmerico za Dirko po Franciji bi lahko sestavljali izključno kolesarji za skupno razvrstitev, a Brailsford se je s pomočniki raje odločil, da svoje adute razporedi preko celotne sezone. Britanec celo napoveduje drugačno dirkanje, kot smo ga od Ineosa vajeni.

»Vprašali smo se ‘Ali pošljemo vse naše najboljše kolesarje na Tour? Ali pa jih razporedimo na vse tri dirke?’,« je pojasnil 56-letnik. »Menim, da na ta način dobimo dobro ravnotežje preko vseh dirk

Dirka po Franciji

Največje presenečenje razporeda je, da v moštvu za Dirko po Franciji (za zdaj) ni Egana Bernala. Kolumbijec se bo odpravil na Dirko po Italiji, kjer bo ponovno »iskal veselje v dirkanju«.

Brailsford je poudaril, da dva dolga kronometra ne odgovarjata Bernalu in se bo zato raje osredotočil na italijanski krog. Ob dobrem rezultatu v Italiji pa si lahko prisluži tudi mesto na Dirki po Franciji.

V Francijo za zdaj gotovo odhajajo Geraint Thomas, Richard Carapaz in Tao Geoghegan Hart. Izmed trojice trasa najbolj odgovarja Thomasu, ki si lahko prednost pred tekmeci pridobi na obeh kronometrih in tako ponovi uspeh iz leta 2018. Na drugi strani je vožnja na čas rakrana Carapaza, ki bo moral sekunde prednosti iskati drugje.

Brailsford je poudaril, da bo njegovo moštvo letos dirkalo bolj zagnano, pri čemer bo glavno vlogo najverjetneje odigral prav Carapaz. Ekvadorec bo glavni napadalec v vrstah Ineosa, pričakujemo lahko podobno vožnjo, kot jo je prikazoval na lanski Vuelti.

»Dobra lastnost Richarda je, da se ne boji dirkati. Če letos osvoji Tour, kako ga bo osvojil? Ne bo le čakal na kronometer, ampak bo iskal priložnosti na drugih področjih,« je povedal Brailsford.

Tao Geoghegan Hart je namesto branjenja zmage na Giru, raje izbral debi na Touru. (vir: twitter)

Geoghegan Hart se je dolgo odločal med branjenjem zmage na Giru in debijem na Touru. Naposled je prevladal ugled francoske pentlje, saj si je želel novih izzivov.

»Ljubim dirkanje v Italiji. Na Giro imam lepe spomine. Seveda bi bilo lepo iti nazaj in dirkati s številko ena. Zavedam se pomena tega. A kot kolesar, če povem odkrito, ne vidiš številke na hrbtu,« je povedal 25-letnik. »Občutil sem, da želim nov in drugačen cilj. In ja, gre za največjo dirko na svetu. Tu ni debate.«

Zgoraj omenjena trojica ima že rezervirano mesto v moštvu za Dirko po Francijo, medtem ko je nekaj kolesarjev še na ožjem seznamu in si bodo morali odhod v Francijo še priboriti. Trenutno se za mesto v osmerici borijo Richie Porte, Laurens De Plus, Michal Kwiatkowski, Jonathan Castroviejo, Luke Rowe in Rohan Dennis. Kot že omenjeno pa se v boj lahko umeša tudi Egan Bernal.

Dirka po Italiji

Glavni mož Ineosa na Dirki po Italiji bo Egan Bernal. Kolumbijec je imel v lanski sezoni kar nekaj težav, predvsem ga je pestila poškodba hrbta, ki naj bi bila zdaj povsem odpravljena.

Dave Brailsford je v sredo povedal, da je lani opazil izginotje nasmeška na obrazu Bernala, nekaj, kar ga je krasilo v preteklih letih.

»Ko je prišel v Evropo in nato v našo ekipo, je imel velik nasmešek vsakič, ko je dirkal. Prva stvar, ki jo opaziš pri Eganu je velik nasmešek, bil je karizmatičen in agresiven kolesar. Zelo pomembno je, da ponovno najde užitek v dirkanju.«

Po lanskoletnih težavah bo Bernal užitek v dirkanju ponovno iskal na Dirki po Italiji. (vir: twitter)

Bernalu se bosta v Italiji pridružila Pavel Sivakov in Daniel Martinez, ki bosta prav tako lovila visoko uvrstitev v skupnem seštevku. Sivakov je leta 2019 z devetim mestom dokazal, da se lahko bori za najvišja mesta, medtem ko je Martinez lani z zmago na Kriteriju Dauphine resno opozoril nase.

Poleg trojice kolesarjev za skupno zmago je v moštvu za Giro tudi Filippo Ganna. Italijan je lani na domači dirki doživel velik uspeh. Privozil si je štiri etapne zmage, od tega je kar tri dosegel na kronometru.

Dirka po Španiji

Tako kot vsako leto je načrt za Dirko po Španiji najbolj ohlapen. Dokončna slika glede zasedbe se bo oblikovala tekom leta, a že zdaj je jasno, da na Vuelto potujeta novopečena člana Adam Yates in Tom Pidcock.

Brailsford je poudaril, da se moštvu za Vuelti lahko pridruži tudi kateri izmed kapetanov na Touru. Tu gre pričakovati, da bo v Španijo potoval najslabše uvrščeni izmed zgoraj omenjene trojice, še posebej če bo že med dirko zašel v težave in v skupni razvrstitvi ne bo povsem pri vrhu.

Direktor ekipe prav tako ne izključuje nastopa Bernala, a le, če ne bo odpotoval na Tour. Od predstave v Italiji bo torej odvisno, ali bo Kolumbijec nastopal na Touru ali Vuelti.

Prejšnji članekQuintana zaradi zdravljenja poškodbe zaostaja s pripravami na novo sezono
Naslednji članekDirka po Italiji se bo letos začela v Torinu