Bennett z zmago v Italiji zaključil uspešen dan Jumbo-Visme

Enodnevna dirka Gran Piemonte se je v hudi vročini začela v Santo Stefano Belbu, končala pa v deževnem Barolu. Med mestoma je vodila 187 kilometrov dolga pot, s katero je najhitreje opravil George Bennett in še dodal uspešnemu dnevu Jumbo-Visme.

Letošnja trasa je bila bolj hribovita kot pretekla leta, zato so se na štartu pojavili številni hribolazci, ki na enodnevnih dirkah sicer ne blestijo. V Italijo so tako dopotovali kolesarji, kot so Fabio Aru, Ivan Sosa, Vincenzo Nibali in Valerio Conti. Ob pogledu štartne liste je večini v oko najbrž padel tudi Mathieu van der Poel, ki je veljal celo za glavnega favorita dirke.

Vzponi na trasi so glavnino redčili iz kilometra v kilometer, dokler skupaj ni ostala le dvajseterica kolesarjev. Zmagovalca je bilo treba iskati med njimi, saj so si dobrih deset kilometrov pred ciljem privozili že trideset sekund prednosti.

Ko je bila ciljna črta oddaljena le še deset kilometrov, so kolesarji zapeljali na zadnji kategorizirani vzpon dneva. Trikilometrska La Morra s povprečnim naklonom 6 % je napovedovala boje za zmago in gledalci nismo bili razočarani. Dober kilometer pod vrhom je napadel Bennett in si privozil okoli deset sekund prednosti. V ozadju mu je sledila šesterica, med katero sta bila Van der Poel in Diego Ulissi, oba nevarna v zaključku dirke.

Bennett je preko vrha prišel prvi in nesložnost zasledovalcev mu je omogočila, da je svojo prednost še povečal. V dolini je znašala že 21 sekund, a do ciljnega vzpona je moral prednost braniti na ravni in odprti cesti. V kronometrskem položaju je vztrajal vse dokler se cesta ni postavila pokonci, v ozadju pa še vedno niso uspeli najti sloge.

Novozelandec je vzpon začel vidno utrujen, a odločen, da si pripelje šele drugo profesionalno zmago v karieri, sploh prvo na enodnevni preizkušnji. Ko je prešel najstrmejši del in se je cesta v zadnjih 300 metrih nekoliko poravnala, je v ozadju zagledal Diega Ulissija, ki se je pognal v lov za njim. Le nekaj deset metrov prednosti je Bennett s šprintom preko ciljne črte uspel zadržati in olajšano je lahko dvignil roke visoko v nebo.

Diego Ulissi je v cilju zmajeval z glavo, saj je vedel, da v kolikor bi bila dirka daljša sto metrov, bi se zmage veselil on. V ozadju je šprint preostale skupine dobil Van der Poel in si tako privozil tretje mesto.

George Bennett letos kolesari v življenjski formi. Tridesetletni član Jumbo-Visme je opravil levji delež na Rogličevi poti do zmage na Tour de l’Ainu, danes pa je z zmago na nedomačem terenu enodnevnih dirk dokazal, da je pripravljen zares vrhunsko. Novozelandec bo Primožu Rogliču na razpolago tudi na Dirki po Franciji, kjer bo s svojimi moštvenimi kolegi tvoril eno najmočnejših ekip v zgodovini Toura.

Prejšnji članekURADNO: Svetovno prvenstvo v Švici odpovedano
Naslednji članekVIDEO: Roglič se še naprej poigrava s konkurenco