Belgijske klasike bodo izpeljane, a brez gledalcev

Tomas Van Den Spiegel, direktor podjetja Flanders Classics, je potrdil, da bodo spomladanske klasike pod njihovim okriljem izvedene skladno s koledarjem. A ob progi ne bomo videli množice navijačev, dirke bodo namreč potekale brez gledalcev kot tudi brez povabljenih gostov.

Guvernerka vzhodne Flandrije Carina Van Cauter je v sredo oznanila, da morajo vse dirke v pokrajini do 5. aprila potekati brez gledalcev. Ukrep vpliva tudi na Dirko po Flandriji, ki bo na sporedu 4. aprila.

Največja dirka v Flandriji je že lani potekala brez občinstva, zato organizatorje letošnja poteza Van Cauterjeve ni presenetila. »Že po lanski Dirki po Flandriji smo vedeli, da bomo morali spomladanske dirke v letu 2021 organizirati po vzoru ‘najlepše flandrske dirke’. To pomeni, da bomo organizirali dirko brez gledalcev in VIP gostov. Prav tako bo ob progi prepovedano stati na pomembnih delih, kot so recimo vzponi in tlakovci,« je povedal Van Den Spiegel.

Dirke brez gledalcev možne le še letos

Van Den Spiegel je spregovoril tudi o finančnem udarcu, ki ga prinaša odsotnost gledalcev na dirkah. Po besedah Belgijca je takšna oblika izvedbe dirk mogoča le še letos, v prihodnosti pa ne več. Dolgovi se namreč nabirajo, prihodek pa je močno okrnjen.

»Le tisti, ki živijo ob trasi, bodo lahko videli dirko, brez da bi pri tem kršili ukrepe. A seveda z maskami in spoštovanjem vseh potrebnih predpisov. Porabljamo veliko virov, da kolesarski navdušenci ne zamudijo niti sekunde njihovega najljubšega športa. In ja, to nas stane veliko denarja.«

»’Trik’ organizacije dirk brez gledalcev bomo izvedli še eno pomlad, a tega ne moremo delati v nedogled. To ni več finančno mogoče,« je potožil Van Den Spiegel.

Podjetje Flanders Classics stoji za šestimi belgijskimi dirkami. Poleg Dirke po Flandriji organizira še Omloop Het Nieuwsblad (27. februar), Gent-Wevelgem (28. marec), Dwars door Vlaanderen (31. marec), Scheldeprijs (7. april) in Brabantse Pijl (14. april).

Zadnji dve dirki sta terminsko izven čarovnice ukrepa, ki prepoveduje gledalce na dirkah. A Van Den Spiegel pričakuje, da bosta tudi tadva dogodka izvedena v slogu drugih. »Pandemija koronavirusa se stalno razvija. Moramo reči bobu bob. Ne zdi se mi mogoče, da bi bili Scheldeprijs in Brabantse Pijl izvedeni pred gledalci.«

Prejšnji članekRichard Carapaz trenira skoraj 5000 metrov nad morjem
Naslednji članekNa Tour des Alpes-Maritimes et du Var pripotovali številni zvezdniki