Belgijci se jezijo na Rogliča, on odgovarja

Belgijski kolesarski navdušenci so si od letošnjega svetovnega prvenstva obetali veliko. Tako v vožnji na čas, kot na cestni dirki je bil njihov paradni konj Wout van Aert, ki je bil vselej blizu, a povsem na vrh ni uspel priti. Po mnenju Belgijcev je krivda, da Van Aert včeraj ni slavil, delno tudi na plečih Primoža Rogliča.

Wout van Aert se je na cestno dirko svetovnega prvenstva podal kot glavni favorit. Edini šprinter, ki preživi tudi najhujše vzpone, bi moral v očeh belgijske javnosti slaviti brez večjih težav.

Članu Jumbo-Visme je kazalo izredno dobro, njegova reprezentanca je vodila glavnino v ključnih delih etape, uspela uloviti tudi nevaren poskus Tadeja Pogačarja in 20 kilometrov do cilja je bil Wout van Aert v položaju za končno zmago. Nato pa je napadel Julian Alaphilippe in belgijske sanje so se začele rušiti.

V lov za Francoza se je pognalo pet kolesarjev, med njimi tudi Van Aertov ekipni kolega Primož Roglič. Alaphilippe je v ospredju vozil kot podivjan in skupina v ozadju ga je neuspešno lovila. Peterica tudi ni našla prave složnosti v lovu, saj so vedeli, da je prvo mesto, tudi v primeru ulovitve Alaphilippa, oddano. Van Aert je bil namreč z naskokom najmočnejši v šprintu.

Nekaj poskusov ulova so sicer prikazali v zadnjih kilometrih, vsi so vsaj za nekaj sekund prišli na čelo in skupino povlekli naprej, a nivo energije je bil nizek pri vseh. Razlike niso uspeli nadoknaditi in Francoz se je veselil naslova svetovnega prvaka, v ozadju pa je šprint skupine pričakovano dobil Van Aert in se veselil srebrne medalje.

Van Aert je prišel še do druge srebrne medalje na letošnjem svetovnem prvenstvu. vir: twitter

Takoj po prečkanju ciljne črte so se v belgijskih medijih in na družbenih omrežjih vsule kritike na račun Primoža Rogliča. Belgijski navijači so mu očitali nepoštenost, saj Van Aertu ni pomagal uloviti Alaphilippa, medtem ko se je Belgijec za Rogliča tri tedne žrtvoval na Dirki po Franciji.

Izredno oster je bil po dirki nekdanji kolesar Eddy Planckaert, ki je po koncu kariere začel pot strokovnega komentatorja na belgijski televiziji Sporza. Belgijec, ki je v svoji karieri osvojil deset etap na Dirki po Španiji, je mnenja, da bi se moral Roglič povsem uničiti za Van Aerta.

»Če bi bil jaz Van Aert, ne bi nikoli več vozil za Rogliča. Po tem kar je Wout storil zanj na Touru, ga obsojam za današnji nastop. Roglič bi se moral povsem skuriti za Van Aerta. Lahko bi ga pripeljal na pet sekund zaostanka za Alaphilippa in potem bi Van Aert zmagal

Po dirki je bil zelo oster Eddy Planckaert. vir: Sporza.be

Kritike so prišle tudi na Rogličevo uho, ki je po dirki priznal, da iz sebe ni mogel iztisniti več, saj je zadnje kilometre vozil povsem na limitu. Videli smo, da je Roglič na vsakem ovinku zaostal nekaj metrov, nato pa se zopet boriti za priključek skupini. Res, da je izpustil nekaj menjav na čelu skupine, a njegove noge so bile prazne in več ni uspel dati skupini.

»Wout je izjemen šampion. Na koncu sem dal vse od sebe, saj je še vedno moj moštveni kolega in zagotovo bi rad videl, da bi ujeli Alaphilippa,« je za belgijske medije povedal šesto uvrščeni Roglič.

Belgijski novinar je nato poudaril, da »je bilo iz belgijskega stališča videti, kot da ni delal za Wouta.« Roglič je poudaril, da je iz sebe iztisnil, kar je lahko, a da več v sebi ni imel. »Kot sem rekel, bil sem povsem na limitu. Na koncu nisem uspel niti šprintati

Roglič je v zaključek prišel povsem izčrpan. vir: twitter

Roglič je v zasledovalni skupinici zasedel zadnje mesto, kar mu je prineslo končno šesto mesto. Slovenski as je sicer poskusil šprintati, a se je njegov poskus hitro končal. Po le nekaj metrih je ugotovil, da prav veliko mest ne more pridobiti, hkrati pa ga je močno oviral tudi Jakob Fuglsang, ki mu je zapeljal pred kolo.

Po dirki je izjavo podal tudi Van Aert, ki za razliko od navijačev, Rogliču ne očita ničesar.

»Razumem vprašanja o Primožu, a naredil je, kar je lahko. Seveda sva se pogovarjala. Bil je povsem na meji. To pove veliko o zmagi Juliana: skupina petih močnih kolesarjev mu ni uspela vzeti niti sekunde v zadnjih dveh kilometrih. Bil je najmočnejši kolesar.«

Prejšnji članekAlaphilippe novi svetovni prvak, Roglič odličen šesti
Naslednji članekUtrujeni Alaphilippe izpušča Valonsko puščico