Beg presenetil glavnino: Alison Jackson je zmagovalka Pariz-Roubaixa

Na ženski različici največje enodnevne dirke v koledarju Pariz-Roubaixa smo videli izjemno presenečenje. Za zmago so se udarile kolesarke, ki so sodelovale v begu, med kateri je bila najhitrejša Alison Jackson.

Redko kdaj na enodnevnih klasikah vidimo, da uspe prvotni beg zdržati vse do cilja. Tokrat se je zgodilo prav to, saj je kar sedem izmed osemnajstih ubežnic do cilja prišlo pred glavnino.

Na velodromu smo tako dobili boj za zmago precej nepričakovanih imen. Naposled se je na ovalu v Roubaixu najbolje znašla članica EF Education-TIBCO-SVB Alison Jackson, ki je tako pri 34. letih prišla do največjega uspeha kariere.

Z drugim mestom se je morala zadovoljiti Katia Ragusa (Liv Racing), tretja pa je bila Marthe Truyen (Fenix-Deceuninck). Ena glavnih favoritinj za zmago Lotte Kopecky (SD Worx) je dobila šprint glavnine, kar pa je zadostovalo za šele sedmo mesto.

Ko smo si ogledali progo in se vozili po velodromu, sem sanjala o zmagi. A pogosto sanje ostanejo le sanje. Neverjetno je, da to uresničiš v realnem življenju. Nimam besed,” je bila v cilju navdušena Jackson, ki je zmago proslavila s prav posebnim plesom.

“Želela sem si biti del akcije. Želela sem biti na čelu dirke in nisem želela čakati. Ker je bilo v preteklem tednu nekaj dežja, sem vedela, da bo drselo in na takšni dirki se moraš izogniti smoli. Ko se je ustvaril beg, sem bila pripravljena in začela goniti.

V zaključku nas je skupina lovila in le štiri izmed sedmerice smo želele voziti. A tu moraš voziti ali pa izgubiš dirko. Če voziš na polno, imaš morda priložnost. Zaupala sem sebi in svoji predanosti in izkazalo se je, da je to dovolj za zmago. Uresničile so se mi sanje,” je še enkrat več poudarila Kanadčanka, ki je kot tretja ženska v zgodovini dvignila znamenito granitno kocko.

Edina slovenska predstavnica Eugenia Bujak (UAE ADQ) je dirko končala na 44. mestu.

Prejšnji članekJonas Vingegaard s tretjo etapno zmago potrdil rumeno majico na Dirki po Baskiji
Naslednji članekZoe Bäckstedt na Parizu-Roubaixu nastopila z očetovimi pedali, ki so starejši od nje