Bauke Mollema Tour du Var otvoril z zmago

Bauke Mollema je zmagovalec prve etape Tour des Alpes Maritimes et du Var. Nizozemec je s konkurenco opravil na zaključnem vzponu in si privozil prvo zmago po 425 dneh suše.

Nizozemski veteran je na zadnjem izmed treh vzponov na prelaz Gourdon dokazal, da še ni za v pozabo. Nekaj sto metrov pred ciljem je napadel zredčeno glavnino, slediti mu ni uspel nihče in prišel je do krstne zmage v novi sezoni.

Prvi del današnje etape je minil dokaj mirno. Pet ubežnikov je bilo ves čas na varni razdalji glavnine, ki je v ozadju vozila zelo mirno. Kolesarji, ki so danes poskušali nemogoče, so bili ujeti ob predzadnjem vzponu na Gourdon 27 kilometrov do cilja, zaradi česar so se ponujale številne možnosti za nove napade.

Kljub nekaterim samostojnim akcijam, med drugim je poskušal tudi Oliver Naesen (AG2R Citroen), je glavnina zadnji vzpon začela skupaj. Nemudoma, ko se je cesta postavila navkreber, so se začeli novi napadi, ki pa so bili pokriti s strani Ineos Grenadiersov in Groupame-FDJ.

Kolesarji so se sprijaznili, da se bo o zmagovalcu odločalo v zadnjem kilometru, saj nikomur prej ni uspelo napraviti odločilne razlike. Svoj zaključni šprint je najbolje tempiral Mollema, ki je uspel napraviti manjšo razliko do drugouvrščenega Grega Van Avermaeta (AG2R Citroen) in tretjega Valentina Madouasa (Groupama-FDJ).

Manjši polom so danes doživeli pri Ineos Grenadiersih. Kolesarji britanskega moštva so namreč na zaključnem vzponu opravili veliko dela, ki pa ga niso uspeli pretopiti v dober rezultat. Njihov najvišje uvrščeni kolesar danes je bil Geraint Thomas, ki je zasedel 21. mesto.

Jutri je na sporedu nekoliko lažja etapa, ki bo ustrezala predvsem specialistom za enodnevne dirke. Pred kolesarji je namreč 170 kilometrov razgibanega terena z vmesnim vzponom druge kategorije. Podobno kot danes lahko pričakujemo, da se bo etapa odločala v zadnjem kilometru, saj do ciljne črte vodi kratek, a strm vzpon.

Prejšnji članekNa Tour des Alpes-Maritimes et du Var pripotovali številni zvezdniki
Naslednji članekMichael Woods do prve zmage v novem moštvu