Au revoir Tour de France

Dolgo je viselo v zraku, sedaj pa je postalo jasno – Tour de France ne bo izpeljan v originalnem terminu. Francoski predsednik Emmanuel Macron je z objavo prehitel Christiana Prudhomma (ta je nameraval čakati do 15. maja) in odredil prepoved vseh večjih javnih dogodkov do sredine julija.

Dirka po Franciji bi morala biti izpeljana med 27. junijem in 19. julijem, a sedaj je jasno, da se termini križajo z novo državno odredbo, kar pomeni, da se je tudi uradno zgodilo, česar se je kolesarska javnost bala, a hkrati tudi pričakovala.

ASO, na čelu s Prudhommom, sicer dirke uradno še ni prestavil, a prav direktor Toura je pred dnevi zatrdil, da dirka v nobenem primeru ne bo izpeljana brez gledalcev, teh pa na njej po novem ne more biti vse do julija. Potrebno je torej le sešteti ena plus ena, da dobimo potezo, ki jo bo naslednjo potegnil organizator.

Macron je prehitel Prudhomma in dirko onemogočil že pred uradno prestavitvijo. vir: Twitter

Ideja, s katero so se v preteklih dneh začeli poigravati pri ASU, je zaenkrat še izvedljiva, saj enomesečni zamik dirke terminsko še ustreza novim ukrepom, a roko na srce, težko je pričakovati, da bi se le 10 dni po odpravi prepovedi javnih dogodkov na francoskih ulicah trli kolesarski navdušenci.

Še vedno velja, da je Tour prva dirka, ki jo bo kolesarski svet reševal in skušal izpeljati. Tako lahko pričakujemo, da se bo francoska pentlja pomaknila proti poletnemu terminu, ki ga trenutno zaseda Vuelta, ne izključuje pa se tudi, da bi španska dirka svoje mesto odstopila Touru. Nenazadnje gre za istega organizatorja, enak je tudi velik del sponzorjev, ki bi imeli veliko večjo izpostavljenost na Touru.   

Javno življenje naj bi se v Franciji na stare tire začelo vračati v sredini maja, a vajeni smo že, da se dotični datumi spreminjajo dnevno. Francija namreč spada med tiste z virusom najbolj prizadete države v Evropi, do danes je umrlo že skoraj 15 000 ljudi izmed 135 tisoč potrjenih primerov.

Prejšnji članekOdpoved, ki ponuja enkratno priložnost
Naslednji članekTour z novim datumom