Astana-Premier Tech tri dni pred Tourom odpustila Alexandra Vinokourova

V Astani-Premier Tech se tri dni pred največjo dirko sezone dogajajo tektonski premiki. Direktor moštva Alexandre Vinokourov je bil po sporu z upravo ekipe odpuščen, a že napoveduje tožbo, s katero bi se vrnil na staro mesto.

Alexandre Vinokourov je v času aktivne kariere igral eno ključnih vlog pri ustanovitvi kazahstanskega moštva, ki je nastalo na pogorišču ekipe Liberty Seguros, leta 2012 pa se je po upokojitvi preselil na mesto direktorja moštva. Tam je, s kratkim predahom, ostal vse do danes, ko so ga iz uprave obvestili, da na njegove usluge ne računajo več.

Kolesarji in osebje ekipe so se že namestili v Franciji, kjer jih čaka najprej predstavitev moštva, nato pa v soboto veliki štart Dirke po Franciji. V noči iz srede na četrtek pa jih je ob polnoči pričakala elektronska pošta, v kateri so izvedeli, da Vinokourov ni več del ekipe.

Kazahstanec že nekaj časa ni v najboljših odnosih s preostalim vodstvom ekipe. Po prihodu novega kanadskega sponzorja Premier Techa, ki je v upravo namestil nekaj svojih ljudi, je prvič zavrelo, ko so iz ekipe odpustili direktorja Alexandreja Sheferja in Dimitrija Seduna. Oba sta bila tesna sodelavca Vinokourova, ki je ostro nasprotoval potezi ekipe, zaradi česar je bil tudi sam odstavljen, a že dan kasneje ponovno vrnjen na svoje mesto.

Razlogi za tokratno odpoved naj bi bili ‘osebne narave’, kar Vinokourov odločno zanika. Po poročanju časnika L’Equipe naj bi Kazahstanec že sprožil pravne postopke, s katerimi bo zahteval vrnitev na mesto direktorja moštva.

Alexandre Vinokourov je že znanec sodišč. V preteklosti je bil obsojen prejemanja podkupnine v zameno za prirejanje rezultata na klasiki Liege-Bastogne-Liege. Sodišče ga je kasneje oprostilo. (vir: twitter)

Astana-Premier Tech je takoj po odhodu Vinokourova na njegovo mesto imenovala dolgoletnega športnega direktorja Giuseppeja Martinellija, njegova desna roka pa bo Steve Bauer, ki se je ekipi pridružil ob sponzorski preureditvi, ki se je zgodila pred sezono.

Kolesarjem in ostalim članom ekipe, ki se pripravljajo na Dirko po Francijo neurje v moštvu zagotovo ne odgovarja. Kljub temu upajo, da se bodo lahko osredotočili na dirkanje in cilj, ki so si ga zadali. To bo letos predvsem lov na etapne zmage, glavni aduti moštva pa bodo Alex Aranburu, Jakob Fuglsang, Omar Fraile in Alexey Lutsenko.

Prejšnji članekAlexander Kristoff zapušča vrste UAE Emiratesov
Naslednji članekKVIZ: Kako dobro poznate Primoža Rogliča?