ASO želi premik Toura 2021

ASO, organizator največje kolesarske dirke na svetu, želi premakniti izvedbo Toura v letu 2021. Ta se bo začel na Danskem, natančneje v Københavnu. Glavni razlog za premik je prekrivanje z že prestavljenimi olimpijskimi igrami.

Dirka po Franciji se bo leta 2021 začela na Danskem. Štart dirke je predviden 2. julija, kolesarji pa bi v Pariz pripeljali 25. julija. Problem je povzročila olimpijada, ki se bo začela dva dni pred koncem Toura, zaradi česar si ASO resno prizadeva za premik dirke. Cestna dirka in dirka na čas sta namreč na sporedu v prvem tednu olimpijskih iger.

Premik tako velikega dogodka, kot je Tour pa seveda ni mačji kašelj. Čeprav bodo na Danskem izpeljane le prve tri etape, bo potrebno veliko usklajevanja, preden bomo dobili novo časovnico dirke.

Christian Prudhomme (levo) in Frank Jensen (desno) bosta morala sesti za mizo in najti primeren termin za izvedbo dirke. vir: Twitter

»Drži, da smo dobili prošnjo s strani organizatorja Dirke po Franciji. Želijo se pogovoriti o pogodbi, ki jo imajo sklenjeno z nami, predvsem o datumu začetka Toura na Danskem leta 2021,« je povedal župan Københavna Frank Jensen.

Evropsko prvenstvo v nogometu bi lahko povzročalo težave

Prestaviti športni dogodek ni lahko, prestaviti največji kolesarski dogodek še toliko težje. Jensen pravi, da bo iskanje ustreznega novega datuma predstavljalo velik zalogaj, saj bo naslednje poletje na Danskem potekal tudi del evropskega prvenstva v nogometu.

Okno priložnosti za premik dirke je majhno. Zadnja nogometna tekma bo v Københavnu odigrana 28. junija, ko se bo na stadionu Parken igrala osmina finala. Christian Prudhomme, direktor Toura, zaenkrat še ni povedal, za koliko dni želi premakniti dirko.

Po poročanju danskih medijev naj bi bil župan Københavna odprt za spremembo datuma. »Ko imaš sklenjeno pogodbo in ena stran reče, da ima težavo, potem se moraš seveda pogovoriti,« je dejal Jensen.

»V preteklosti smo mi pristopili k upravi Dirke po Franciji zaradi nekaterih težav, ki smo jih imeli z nogometnim prvenstvom. Sedaj so oni tisti, ki potrebujejo pomoč.«

Prejšnji članekRoglič po drugo majico državnega prvaka
Naslednji članekPogačar vrnil Rogliču