Ashleigh Moolman-Pasio na italijansko-slovenski meji do uspeha kariere

Predzadnja etapa Gira Donne je z zaključkom na Matajurju še zadnjič ponujala priložnosti za spremembe v skupnem seštevku. Napad na rožnato majico s strani Ashleigh Moolman-Pasio smo videli, a ta je bil neuspešen. Se je pa Južnoafričanka vseeno veselila etapne zmage.

Gorska etapa je Giro Donne pripeljala povsem do italijansko-slovenske meje. Po 110 kilometrih so se kolesarke spopadle z vzponom na Matajur, a odločilno potezo smo videli že nekaj kilometrov prej.

Na predzadnjem vzponu dneva, ko je bilo do cilja še več kot 40 kilometrov, sta složno napadli Elisa Longo Borghini (Trek-Segafredo) in Ashleigh Moolman-Pasio (SD Worx). Nevarna je bila predvsem slednja, ki je v skupnem seštevku zasedala drugo mesto, za ekipno sotekmovalko Anno van der Breggen je zaostajala nekaj manj kot tri minute.

Dvojica je pod vznožje Matajurja prišla z dvema minutama prednosti. Moolman-Pasio se je kmalu odpeljala Longo Borghinijevi, ki je zadela »kolesarski zid« in povsem omagala. Južnoafričanka je samostojno nadaljevala proti vrhu gore in kljub dobri vožnji Van der Breggenove v ozadju, je prednost ostajala visoka.

Van der Breggenova se je sprijaznila, da bo danes izgubila čas, zato je v ozadju le nadzirala položaj in skrbela, da se prednost pred jutrišnjo ravninsko etapo ne stopi preveč. Moolman-Pasio je v cilj prišla kot prva in se razveselila največjega uspeha kariere.

Na drugem in tretjem mestu sta 1:27 za njo ciljno črto prečkali moštveni kolegici Demi Vollering in Anna van der Breggen. SD Worx je tako ponovno osvojil trojno zmago, prav tako pa so tudi v skupnem seštevku na prvih treh mestih.

»Občutek je izjemen. To je moj deseti Giro in nikoli še nisem dobila etape. Le enkrat do sedaj sem končala na drugem mestu. Sedaj sem tudi druga v skupnem seštevku, a zmagati etapo je res nekaj posebnega,« je povedala 35-letnica.

Jutri kolesarke čaka še zadnja etapa, ki pa zaradi ravninskega profila ne ponuja možnosti za spremembo v skupnem seštevku. Če ne pride do večjih težav, bo Anna van der Breggen še drugo leto zapored osvojila Giro Donne, skupno pa bo to že njena četrta zmaga.

Prejšnji članekBauke Mollema uspešno zbežal do svoje druge etapne zmage na Dirki po Franciji
Naslednji članekSindrom Toura se seli tudi na Giro Donne: Marianne Vos odhaja zaradi priprave na olimpijske igre