Arnaud Demare podvojil svoj izkupiček, Almeida zadržal vodstvo

Arnaud Demare je slavil še na drugi šprinterski etapi letošnjega Gira. Francoz je bil v zaključku z naskokom najmočnejši kolesar, prav nihče ni mogel slediti njegovemu dolgemu šprintu. Današnja zmaga mu je prinesla tudi vodstvo v točkovanju za ciklamno majico, ki označuje najboljšega kolesarja po točkah.

Težka šprinterska etapa se je po 188 kilometrih končala v Materi. Tehnično zapleten zaključek etape je dodobra raztegnil glavnino, zato so šprinterji v zadnjih kilometrih ostali praktično brez pomočnikov.

Pod hudičev jezik je glavnino popeljala Astana, ki je varovala Jakoba Fuglsanga, hkrati pa računala na visoko uvrstitev Fabia Fellineja. A vse računice ekip je porušil trenutno najboljši šprinter na dirki Arnaud Demare. Francoz je svoj šprint začel zelo zgodaj, šprintal je preko dvesto metrov, a tudi na tako dolgi razdalji mu ni uspel slediti nihče. Demare si je privozil dovolj veliko prednost že pred ciljno črto, preko nje je prišel s kar nekaj dolžinami kolesa prednosti pred drugo uvrščenim Michaelom Matthewsom.

Demare je z današnjo zmago oblekel ciklamno majico najboljšega šprinterja, ki jo je do sedaj nosil Peter Sagan. Slovak še vedno išče pravo formo, tudi danes se ni uspel vmešati v boj za zmago, končal je kot osmi.

V skupnem seštevku še naprej vodi Joao Almeida, ki je danes računal na miren dan. A Portugalec se je 36 kilometrov do cilja znašel na tleh. Skupaj z moštvenim kolegom Iljom Keissejem sta se zaradi okvare radijske povezave ustavila na robu ceste in skušala popraviti Portugalčev radio. V kolo Almeide se je nato zaletel neprevidni Brandon McNulty, ki je 22-letnika zrušil na tla. Almeida je skupaj s Keissejem lovil glavnino in jo pred prihodom v zaključne kilometre tudi uspešno ujel.

Slovenski dvojec danes vidnejše vloge ni opravljal. Jan Tratnik je v cilj prišel z glavnino na 54. mestu, medtem ko je Domen Novak zaostal slabih 12 minut, kar ga je uvrstilo na 155. mesto.

Prejšnji članekBernal zaključuje sezono, na Vuelto Froome in Carapaz
Naslednji članekIneosov direktor: »Nismo opazili, da nas ostale ekipe prehitevajo«