ANKETA: Najlepša slovenska etapna zmaga na Dirki po Franciji?

Slovenci imamo na Touru šest etapnih in eno skupno zmago. Zbrala sta jih le dva kolesarja – Primož Roglič in Tadej Pogačar. Pričakujemo, da se bo letos bera še povečala, a preden se prepustimo evforiji letošnje dirke, bomo izbrali najlepšo slovensko etapno zmago na francoski pentlji do sedaj.

Svoj glas oddajte v anketi na dnu članka.

1. IZBOR: Rogličev napad na Galibier – leto 2017, 17. etapa

Prve ne pozabiš nikoli. Leta 2017 je Primož Roglič debitiral na Dirki po Franciji in resnega namena v skupnem seštevku ni imel. Veliko bolj se je posvečal lovu na etapne zmage in to se mu je obrestovalo prav na kraljevski etapi.

Prelaz Galibier bo med slovensko kolesarsko sfero vselej vzbudil lepe občutke, saj je prav tam, na zadnjem vzponu dneva, Primož Roglič napadel in se odpeljal tekmecem. Ob divjem spustu proti ciljni črti je tvegal, a izšlo se mu je in v Serre-Chevalieru je sebi in Sloveniji priboril prvo etapno zmago na najprestižnejši dirki na svetu.

2. IZBOR: Etapna zmaga Rogliča za kratek skok na oder za zmagovalce – leto 2018, 19. etapa

Še drugo leto zapored se je Primož Roglič podpisal pod zmago na kraljevski etapi. Tokrat je bila njegova vloga na dirki veliko bolj vidna, etapo je začel na četrtem mestu v skupnem seštevku, zaradi česar je bil ob napadih veliko bolj nadzorovan.

Prizorišče »zločina« je bil tokrat prelaz Aubisque, natančneje spust z njega. Roglič na vrh prišel s skupino favoritov, nato pa na spustu vozil preudarno in pogumno, s čimer si je ustvaril nekaj sekundno prednost. To je ob kronometrski vožnji v dolini uspel zadržati in se veselil etapne zmage, hkrati pa je v skupnem seštevku skočil na tretje mesto. Tega je žal izgubil že dan kasneje, ko ga je v vožnji na čas premagal Chris Froome.

3. IZBOR: Šprinter Roglič obračunal s konkurenco – leto 2020, 4. etapa

Po letu premora se je Primož Roglič vrnil na dirko z eno samo mislijo – končno zmago. Že zgodaj je dokazal, da je v izjemni formi in v četrti etapi poskrbel, da je dosegel še tretjo etapno zmago ob tretjem nastopu na francoski pentlji.

V zahtevnem, a hitrem zaključku etape je v zadnjem kilometru o zmagovalcu odločal šprint favoritov. Jumbo-Visma je pripravila odlično izhodišče za Slovenca, ki je v zadnjih 500 metrih delo ekipe le še nadgradil in z izjemnim šprintom prišel do želene zmage.

4. IZBOR: Pogačar Laruns ohranil slovenski – leto 2020, 9. etapa

Tadej Pogačar je na Dirko po Franciji prišel na krilih tretjega mesta z lanske Vuelte. Hitro je dokazal, da bo nanj treba resno računati, saj se je brez težav vozil z vsemi najboljšimi, tudi »konkurenco« za kapetana znotraj ekipe pa je po odhodu Fabia Aruja kmalu izgubil.

Deveta etapa se je končala v Larunsu, kjer je dve leti prej slavil Primož Roglič. Tokrat je slavo pobral Pogačar, ki je v zaključnem šprintu sprva prehitel ubežnika Marca Hirschija, tik pred ciljno črto pa zdrvel še mimo Rogliča.

5. IZBOR: Pogačar postal kralj Grand Colombierja – leto 2020, 15. etapa

Petnajsta etapa se je končala na vrhu zahtevnega vzpona Grand Colombier, ki je zahteval žrtve. Popustil je Egan Bernal, v težave je zašel Nairo Quintana, slovenski dvojec pa je skupaj nadaljeval proti vrhu.

Tadej Pogačar je zadnji kilometer odvozil bolje. Preostalo mu je več moči, odlično pa je izbral tudi točko za napad. 150 metrov pred ciljem je začel s šprintom, slediti mu je uspel le Roglič, a Pogačar je bil hitrejši, hkrati pa je zavzel tudi boljšo linijo skozi zadnji zavoj in v ospredju ostal vse do cilja.

6. IZBOR: Pogačarjev kronometer življenja – leto 2020, 20. etapa

Etapa posebne predstavitve verjetno ne potrebuje, saj gre za enega najbolj odmevnih kolesarskih dogodkov zadnjih let. Primož Roglič se je na kronometer podal s skoraj minuto prednosti pred Tadejem Pogačarjem, ki je pred etapo priznal, da ga le neverjetno izjemen dan lahko popelje do skupne zmage.

Neverjetno izjemen dan je prišel. Pogačar je letel po trasi, z vzponom na La Planche des Belles Filles je opravil rekordno hitro in v cilju krepko prevzel vodstvo. Sledilo je čakanje na prihod Rogliča, ta je ciljno črto prečkal 1:56 počasneje kot rojak in slavje Pogačarja se je lahko začelo.

Katera zmaga je za vas najlepša? Svoj glas oddajte v anketi spodaj!

Katera je za vas najlepša slovenska zmaga na Dirki po Franciji?
Prejšnji članekFroome pred Tourom: »Lahko pričakujete, da bom naslednjih nekaj tednov prinašal bidone«
Naslednji članekKolesarski zvezi Slovenije bo štiri leta predsedoval Pavel Marđonović