ANKETA: Najbolj znamenita etapa Dirke po Italiji v zadnjem desetletju

Bliža se Giro d’Italia, dirka, ki Italijanom predstavlja pravi državni praznik. Sami pravijo, da je to najlepša dirka v najlepši deželi na svetu. Tour de France je večji, mogočnejši, bogatejši in na njem nastopa močnejša konkurenca, a to še ne pomeni, da so na Touru tudi lepše in bolj spektakularne etape.

Spektakularnost etapi ne prinesejo le napeti boji za končna mesta, temveč tudi lep ambient dirke. Ta je v Italiji eden najlepših na svetu, kar pogosto priznavajo tudi kolesarji sami, ki si želijo vsaj enkrat v karieri nastopiti na italijanskem krogu.

Pogosto pa k zanimivosti Dirke po Italiji pripomore še en faktor – vreme. To je v sredini maja izjemno nepredvidljivo in nestabilno. Dež, sneg in tudi toča so že presenetili kolesarje, ki se v boju za zmago ne ozirajo na to, kaj pada z neba.

V nadaljevanju vam želimo obuditi spomin na najbolj spektakularne, legendarne in zapomnljive etape Dirke po Italiji s preteklega desetletja oziroma še kakšnega leta dlje. V uredništvu smo izbrali pet etap, ki ustrezajo tem kriterijem, vas pa v anketi na dnu članka sprašujemo, katera etapa si zasluži naziv najbolj legendarne!

1. IZBOR: Giro d’Italia 2010 – 7. etapa

Etapa ni iz zadnjega desetletja, a le malo sega izven časovnega okvirja, zato smo se jo odločili dodati v izbor. Prav tako bo tudi letos zelo aktualna, saj se dirka po 11 letih končno vrača na bele ceste Toskane.

Toskansko mestece Montalcino bo, tako kot leta 2010, tudi letos gostilo zaključek etape in upamo, da bomo priča podobni drami, kot smo ji bili pred dobrim desetletjem. Dež, defekti in padci so tedaj igrali ključno vlogo pri končnem razpletu, kjer je Cadel Evans v nemogočih razmerah uspel streti odpor Damiana Cunege in Alexandra Vinokurova.

Do tedaj vodilni dvojec Ivan Basso in Vincenzo Nibali, oba člana Liquigasa, je izgubil 2 minuti in s tem tudi rožnato majico. Etapa se na koncu ni izkazala kot odločilna za skupni seštevek, saj je Basso slavil z lepo prednostjo pred Davidom Arroyom, medtem ko je bil Evans šele 5.

2. IZBOR: Giro d’Italia 2013 – 20. etapa

Leta 2013 je Dirko po Italiji slabo vreme zaznamovalo najbolj izmed vseh izvedb v preteklem desetletju. Prvič po 24 letih so bili organizatorji primorani celo v celoti odpovedati etapo, saj je bil snežni metež prehud, da bi kolesarji lahko varno dirkali. 19. etape tako nismo videli, je pa bila zato toliko bolj zanimiva bitka naslednji dan.

Dvajseta etapa ni bila razburljiva glede končnega zmagovalca in skupne lestvice, saj je Vincenzo Nibali vanjo vstopil z ogromno prednostjo. Italijan je v obupnih razmerah, začinjenimi s snežnim metežem, svojo prevlado potrdil na enem najlepših, a hkrati najtežjih vzponov na mitske Tre Cime.

3. IZBOR: Giro d’Italia 2016 – 19. etapa

Leta 2016 sta bila v glavni vlogi ponovno sneg in Vincenzo Nibali. Pred dirko so vsi napovedali lahko zmago Sicilijanca, a v 16. etapi je za tedaj vodilnim Stevenom Kruijswijkom zaostajal že “nenadomestljivih” 4:43. Nizozemec ni kazal nobene šibkosti, razen nekoliko slabše ekipe. Na drugi strani pa je Nibali zgolj v 16. etapi zaostal 1:47 in v vodstvu Astane se je šušljalo celo o morebitnem odstopu Italijana.

A Nibali ni obupal. Na predzadnji še tekmovalni etapi (21. etapa je bila revialne narave s proslavljanjem zmagovalca) je skušal napasti, a kar ni uspelo na klancu, je uspelo na spust. Kruijswijk je na enem izmed ovinkov ob spustu s prelaza Agnello priletel v 2-metrski zid snega in katapultiralo ga je s kolesa. Pretresen in tudi poškodovan se je komajda spravil nazaj na kolo. Brez ekipnih pomočnikov je skušal ujeti glavna tekmeca Vincenza Nibalija in Estebana Chavesa, a brez uspeha. Dvojica je nato med seboj obračunala za etapno in končno zmago in obe sta pripadli domačemu adutu.

4. IZBOR: Giro d’Italia 2017 – 16. etapa

Nizozemci in visoke gore ne gredo skupaj. Sezono pred tem je en Nizozemec padel na spustu z Agnella (2744 m), leto kasneje pa se je drugi – Tom Dumoulin – sesedel že pred vzponom na legendarni Stelvio (2757 m).

Trebušne težave in slačenje Dumoulina ob cesti bo ostal eden najbolj znanih prizorov tega desetletja, nenazadnje se je Nizozemca dolgo časa zaradi tega držal neprijazen vzdevek Poopoulin. A Tom je ostal zbran, v etapi omejil svojo izgubo in na zaključnem kronometru nasul zaostanka Vincenzu Nibaliju in Nairu Quintani ter se veselil skupne zmage.

Etapo je sicer zaznamoval tudi Nibali, ki je z vratolomnim spustom dokazal, zakaj velja za enega najboljših spustašev v karavani. Italijan je pred enim izmed ovinkov celo preskočil lužo talečega se snega in tako pridobil oprijem na ovinku.

5. IZBOR: Giro d’Italia 2018 – 19. etapa

Chris Froome naj bi to leto na Giro prišel predvsem zaradi strahu, da ga zaradi suma dopinga na zmagovalni Vuelti leta 2017 organizatorji ne bodo pustili na Dirko po Franciji.

Froome ni bil v pravi formi in razen etapne zmage na zverinskem klancu Zoncolanu, je pridno nabiral zaostanek za Simonom Yatesom, ki je še do 17. etape izgledal popolnoma suveren. Na 18. etapi je mladi Britanec prvič pokazal nekaj šibkosti in tekmeci so »zavohali kri«. Tako Froome in predvsem Tom Dumoulin sta zaznala odlično priložnost za zmanjšanje dvominutnega zaostanka na zadnjih dveh gorskih etapah dirke.

Drugi dan je sledila težka gorska etapa s ciljem na Jafferau, a Froome ni čakal do zadnjega vzpona. Že 80 kilometrov do cilja se je s samostojnim napadom na brutalno strm makadamski vzpon Col delle Finestre odpeljal tekmecem in svojo prednost do ciljne črte le še povečeval.

V cilj je zapeljal tri minute pred drugouvrščenim Richardom Carapazom in neverjetnih 39 minut pred Simonom Yatesom, ki je povsem pogorel. Froome je s to predstavo skočil na vrh skupnega seštevka in prednost uspešno zadržal vse do konca dirke ter se tako zapisal v zgodovino kot zmagovalec vseh treh tritedenskih dirk.

Katera etapa je za vas najbolj znamenita? Svoje mnenje nam zaupajte v spodnji anketi! Če pa ste našli še bolj znamenito etapo, nam jo zaupajte v komentarjih.

Glasovanje je zaključeno

Katera etapa je najbolj znamenita?
Prejšnji članekMichael Woods osvojil kraljevsko etapo, Thomas padel tik pred ciljem
Naslednji članekGeraint Thomas uspešno nadoknadil zaostanek in osvojil Dirko po Romandiji