ANKETA: Najbolj znamenita etapa Dirke po Franciji

Največja kolesarska dirka na svetu je v preteklosti postregla z nešteto zanimivimi in napetimi dogodki, ki so pomagali pisati zgodovino dirke. Nekatere etape nam bodo iz takšnih in drugačnih razlogov za zmeraj ostale v spominu. Mi smo jih izbrali pet iz zadnjega desetletja, ki jih smatramo za najznamenitejše, vi pa boste z oddajo glasu v spodnji anketi izbrali zmagovalko.

OPOZORILO: V izbor niso vključene etape s slovenskimi zmagami, saj bomo le-te izpostavili v prihodnjem glasovanju.

1. IZBOR: Šestdesetkilometrski pobeg Andyja Schlecka – leto 2011, 18. etapa

Dirka po Franciji v tem letu ni imela izrazitega favorita za zmago, zaradi česar smo videli številne hude boje in napade med kolesarji, predvsem v zaključku dirke. V 18. etapi je karavano z napadom na predzadnjem vzponu dneva, ko je bilo do cilja še 60 kilometrov, presenetil Andy Schleck.

Luksemburžan si je v cilju privozil več kot dve minuti prednosti pred zasledovalno skupino, v kateri sta bila tudi njegov glavni tekmec in kasnejši zmagovalec dirke Cadel Evans ter tedanji nosilec rumene majice Thomas Voeckler, ki je s predstavami navduševal francoske navdušence kolesarstva.

2. IZBOR: Pomočnik Chris Froome stopil iz sence Bradleyja Wigginsa – leto 2012, 17. etapa

Bradley Wiggins je v Pireneje prišel z več kot dvominutno prednostjo pred svojim moštvenim kolegom Chrisom Froomom, ki je zasedal drugo mesto. Vse je kazalo na to, da bo Wiggins brez težav ubranil svojo prednost in se veselil svoje prve zmage ne Dirki po Franciji.

Na 17. etapi pa je v zaključku zašel v težave. Alejandro Valverde je na zadnjem klancu napadel in se podal proti etapni zmagi, Chris Froome pa je imel dovolj moči, da bi lahko pokril napad Španca in se boril za etapo. A tedaj 27-letni Froome je ostal ob kapetanu in Wigginsu pomagal omejiti izgubo ter ohraniti rumeno majico.

3. IZBOR: Mokri tlakovci Roubaixa ustoličili Vincenza Nibalija – leto 2014, 5. etapa

Ne peti etapi sta kolesarje čakala dež in mraz, ki sta dodatno začinila že tako zahtevno traso. Kolesarji so se namreč morali spopasti s tlakovci v okolici Roubaixa, ki so razbili glavnino in že zgodaj v dirki razkrili moči med favoriti.

Etapa je pripadla Larsu Boomu, ki si je privozil 19 sekund prednosti pred Jakobom Fuglsangom in Vincenzem Nibalijem. A veliko pomembnejši kot boj za zmago je bil boj med favoriti, ki ga je dobil Nibali in si je v cilju oblekel rumeno majico. Alberto Contador, ki je upal na visoko uvrstitev, je na tlakovcih povsem popustil in močno zaostal, Chris Froome pa je padel in predčasno končal z dirko.  

4. IZBOR: Froomov tek na Mont Ventoux – leto 2016, 12. etapa

Mont Ventoux je od nekdaj osrednja gora najzahtevnejših etap Dirki po Franciji. Tudi leta 2016 je bilo tako, na legendarnem vzponu se je zbrala nepregledna množica ljudi, ki je spodbujala kolesarje, a hkrati močno zapirala koridor, namenjen kolesarjem.

Chris Froome je z Richiejem Portom in Baukejem Mollemo napadel na zadnjem vzponu in trojica si je privozila nekaj prednosti. Nato pa je moral med gledalci motorist nenadoma zavirati, saj so gledalci povsem zaprli cesto, posledično pa so se vanj zaleteli vsi trije kolesarji in se znašli na tleh. Froome je potreboval novo kolo, a servisno vozilo je bilo daleč zadaj, zato se je Britanec proti ciljni črti podal kar v teku.

5. IZBOR: Zemeljski plaz na spustu z Iserana – leto 2019, 19. etapa

Najmlajša v izboru je etapa izpred dveh let, ki uradnega zmagovalca nima. Kolesarji bi dan morali zaključiti v Tignesu, a je bila etapa prekinjena in predčasno končana kmalu po prehodu prelaza Iseran, ko je bilo do cilja še 30 kilometrov.

Na spustu s prelaza so bile razmere slabe, kaj slabe, obupne. V dolini je snežilo in organizatorji so z bagri skušali očistiti cesto, a to je bila nemogoča naloga. Tudi če bi jim to uspelo, pa se je nekaj kilometrov višje na cesto »pripeljal« zemeljski plaz, ki je cestišče povsem zaprl.

Etapa je bila tako končana in organizatorji so odčitali čase na vrhu Iserana. To je bila voda na mlin Eganu Bernalu, ki je na vzponu napadel in si privozil dve minuti prednosti pred vodilnim Julianom Alaphilippom in posledično prevzel rumeno majico, ki jo je zadržal vse do Pariza.

Katera zmaga je za vas najznamenitejša? Svoj glas oddajte v anketi spodaj!

[yop_poll id=”36″]

Prejšnji članekPogačar na Tour odhaja z močno zasedbo, ki bo v celoti podrejena njemu
Naslednji članekNa štartni listi Dirke po Franciji tudi štirje Slovenci