Andrea Vendrame najmočnejši med ubežniki, dirko zapustilo kar šest kolesarjev

Andrea Vendrame je postal zmagovalec 12. etape Dirke po Italiji. Italijan je ves dan preživel v begu, na koncu pa si z dvema odlično odmerjenima napadoma privozil največji uspeh kariere. Glavnina je imela danes miren dan, v cilj je prišla 10 minut za zmagovalcem.

V Italiji smo danes spremljali miren dan, ki je bil že od samega začetka namenjen ubežnikom. Kar štirinajst kolesarjev se je odcepilo od glavnine in si kmalu privozilo udobno prednost, saj Ineos Grenadiers, ki so poveljevali glavnini, prave želje po lovu niso imeli.

Ubežniki so se tako med seboj udarili za etapno slavje, pod katerega se je na koncu podpisal Andrea Vendrame (AG2R Citroen). Italijan je na zadnjem vzponu dneva prvi napadel, kmalu pa se mu je v ospredju pridružil še Chris Hamilton (DSM).

V lov za vodilnima sta se nato podala George Bennett (Jumbo-Visma) in Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo), ki pa sta uprizorila pravo tragikomedijo. Dvojec se nikakor ni uspel uskladiti v lovu in je na račun tega vse bolj zaostajal za čelom dirke. Ob sodelovanju bi se brez težav preselila v ospredje, a nobeden ni želel porabiti moči, da bi drugega spravil v položaj za napad.

Vendrame in Hamilton sta neodločnost zasledovalcev izkoristila in se v zaključku sama udarila za etapno zmago. Tokrat je več moči ostalo 26-letnemu Italijanu, ki je uspel prešprintati Hamiltona in si tako privozil največji uspeh kariere.

Bennett in Brambilla sta se spopadla za tretje mesto in ciljno črto je prej prečkal slednji, a je bil zaradi nevarnega šprinta v katerem je povsem zaprl Bennetta kasneje kaznovan z izgubo enega mesta. Tako je tretje mesto pripadlo Bennettu, Brambilla pa svoje jeze v cilju ni skrival.

Glavnina je danes preživela miren dan in z izjemo napada Vincenza Nibalija (Trek-Segafredo), ki je pridobil sedem sekund, prave akcije ni bilo. V cilj so vsi favoriti zapeljali skupaj, več kot 10 minut za zmagovalcem.

Kljub sicer mirnemu dnevu pa smo danes videli rekordno število odstopov. Kar šest kolesarjev etape ni končalo. Prvi je odstopil Marc Soler (Movistar), ki se je po treh kilometrih vožnje znašel na tleh. Španec je sicer nadaljeval z etapo, a nekaj kilometrov kasneje sedel v spremljevalno vozilo.

Grdo je padel tudi Alessandro De Marchi (Israel Start-Up Nation), ki je bil z reševalnim vozilom odpeljan v bolnišnico. Kaj točno je bivšega nosilca rožnate majice prevrnilo s kolesa ni jasno, saj padec ni bil posnet, a po prvih odzivih le-ta ni bil nedolžen.

Dirko so danes zaradi bolezni ali poškodbe zapustili še Fausto Masnada (Deceuninck-Quick Step), kar pomeni, da Remco Evenepoel izgublja pomembnega pomočnika, zmagovalec šeste etape Gino Mader (Bahrain Victorioius), Alex Dowsett (Israel Start-Up Nation) in Kobe Goosses (Lotto Soudal).

Prejšnji članekRemco Evenepoel: »Čutil sem, da imam povsem prazne noge«
Naslednji članekMatej Mohorič je že v domovini, na treninge se vrača prihodnji teden