Amy Pieters skoraj leto dni po nesreči naredila prve korake

Nizozemka Amy Pieters je skoraj leto dni po hudi poškodbi glave naredila prve korake. Te za zdaj dela ob pomoči, a stanje se počasi izboljšuje.

Nesreča na treningu na velodromu lanskega decembra še vedno pušča posledice na Amy Pieters. Zaradi padca, v katerem je utrpela hudo poškodbo glave, je bila štiri mesece v komi, po prebujenju pa začela dolgotrajno rehabilitacijo.

Ta še vedno poteka in bo trajala še nekaj časa. Vedno manj mogoče se zdi, da bi 31-letnica še kdaj profesionalno kolesarila, a njene misli so sedaj tako ali tako pri vrnitvi v normalno stanje.

Rehabilitacija ima pozitivne učinke. Trenutno stanje Pieters je bilo predstavljeno na njeni spletni strani, kjer je bilo razkrito, da že dela prve korake ob podpori ter kolesari na tandem kolesu.

Amy je naredila prve korake. Nekaj časa je že na terapiji v Daan Theeuwes Centru v Woerdenu na Nizozemskem. Amy je deležna številnih vadb in treningov. Prav tako je zmožna kolesariti na tandem kolesu,” se glasi zapis na spletni strani.

“V zadnjem času je bilo Amy nekoliko težje motivirati za fizično vadbo. Govorjenje še vedno ni mogoče, zato se težko izraža. To pogosto oteži okoliščine tako zanjo kot za nas. Na srečo ostaja motivirana z igranjem iger. Sprejemamo, da sama izbere svoje trenutke. Ti trenutki pridejo, saj naenkrat vstane in stoji.”

“Z malo pomoči lahko vstane s stola in samostojno hodi. S pomočjo lahko hodi krajše časovno obdobje. To radi vidimo. Amy narekuje tempo. So dnevi, ko ne želi pokazati ničesar, nato pa naslednji dan želi vstati, hodi in takoj opravi resen napor.”

Pieters počasi napreduje tudi na področju govora, čeprav je za zdaj njena komunikacija omejena le na zvoke.

“Slišimo vse več nežnih zvokov. Veseli smo, da jo slišimo. Občasno iz njenih ust slišimo tudi kratko besedo. Te ne more še ponoviti, a je lepo in vliva upanje, da zopet slišimo njen glas.”

Okrevanje sicer ne poteka vedno po načrtih. V preteklosti je Pieters naletela na nekaj težav, ki so ustavile okrevanje ali stanje celo poslabšali. Doživela je tudi nekaj epileptičnih napadov, ki so vplivali na hitrost okrevanja.

“Bili so trenutki panike. Izgledalo je, da se stanje izboljšuje, nato pa smo bili soočeni z realnostjo. Amy je imela epileptične napade. Prišli so rešilci in zopet je zavladala panika. Ob zadnjem napadu se je stanje precej poslabšalo. Z dobrim in hitrim odzivom ter dopuščanjem daljšega spanca ni prišlo do hujših posledic, razen resne utrujenosti.”

Prejšnji članekSe na Dirko po Franciji vrača orjaški Col de la Loze?
Naslednji članekTežave s sponzorji pokopale še eno moštvo