Amund Grondahl Jansen zapušča Jumbo-Vismo

Norveški kolesar Amund Grondahl Jansen po sezoni zapušča ekipo Jumbo-Visme in se seli v Avstralijo. Tam bo podpisal pogodbo z Mitchelton-Scottom. Glavni razlog za odhod 26-letnika naj bi bila premalo vidna vloga v nizozemski ekipi.

Jansen trenutno vozi svojo tretjo Dirko po Franciji. V ekipo je bil postavljen tik pred zdajci, saj je nastop zaradi poškodbe odpovedal Steven Kruijswijk. V Franciji Jansen svoje naloge opravlja na ravninah, kjer reže zrak pred Primožem Rogličem in mu s tem omogoča čim manjšo porabo energije. Lastne ambicije mora Norvežan v teh dneh povsem potlačiti, možnosti za lasten uspeh namreč ne bo dobil.

Čeprav je to normalno v svetu kolesarstva, pa bi 26-letnik v prihodnjih letih želel dobiti vidnejšo vlogo v ekipi. Jansen je kolesar, ki blesti na enodnevnih klasikah in Jumbo-Visma glavnega moža na klasikah že ima. To je Wout van Aert, kateremu je Jansen pomagal do zmage na Strade Bianche in Milano-San Remo. Še enkrat več je moral Norvežan potlačiti svoje ambicije.

Jansen je letos Van Aertu pomagal do zmage na dveh klasikah. vir: twitter

Očitno ima tega dovolj. Pogodbe z Jumbo-Vismo ne bo podaljšal, pač pa se po koncu sezone seli k Mitchelton-Scottu. Avstralsko moštvo ima veliko manj zvezdniških kolesarjev, katerim bi se moral Jansen podrejati. Pred dnevi so Avstralci potrdili, da se ekipi pridružuje Michael Matthews, ki sicer, podobno kot Jansen svoje priložnosti za zmago išče na šprinterskih etapah, a na klasikah je vseeno močnejši Norvežan.

Po poročanju francoskih medijev naj bi bil kamen spotike pri podaljšanju pogodbe z Jumbo-Vismo tudi višina plače. Nizozemsko moštvo Norvežanu ni ponudilo dovolj velike vsote denarja, ki bi ga prepričala v nadaljnje delo pomočnika zvezdnikom moštva.

Pričakovati gre, da bo 26-letnik prvi mož Mitchelton-Scotta na spomladanskih enodnevnih dirkah, predvsem na tlakovcih v Belgiji. Zaenkrat uradne potrditve o prestopu še ni, zato tudi še ni znano, za kakšno časovno obdobje bo Jansen podpisal pogodbo.

Prejšnji članekKaj nam je pokazalo prvih sedem etap na Touru
Naslednji članekItalijan Giulio Ciccone okužen s koronavirusom