Alternativna Dirka po Franciji Avstralca Lachlana Mortona

Lachlan Morton je član EF Education-Nippa in trenutno v koledarju nima nobene dirke. Svojih prostih dni pa ne bo izkoristil za ležanje na soncu, pač pa se je odločil, da bo odvozil alternativni Tour de France, kot je svojo akcijo poimenoval sam.

Lachlan Morton rad preizkuša nove stvari. Lani je internetno slavo požel s podiranjem rekorda v izzivu Everesting, ki ga je moral zaradi tehničnih težav opraviti kar dvakrat, letos pa si je letvico postavil še višje.

Avstralec se je včeraj, ko se je začela Dirka po Franciji, tudi sam podal na pot. V 23 dneh bo skušal sam, brez podpore ekipe, prevoziti celotno traso Toura in se skupaj s tekmovalci 18. julija pripeljati v Pariz. A da bo naloga še nekoliko težja, se je Morton odločil, da bo s kolesom prevozil tudi vse »povezovalne kilometre« med konci in začetki etap, ki jih tekmovalci prevozijo z avtomobili.

Skupna dolžina letošnje Dirke po Franciji je 3414 kilometrov, Morton pa jih bo zavoljo »povezovalnih kilometrov« prevozil kar 5484. Avstralca na poti čaka tudi okoli 65 tisoč višinskih metrov. V primeru, da si ne bo privoščil prostih dni, ga dnevno čaka 238 kilometrov in 2800 višinskih metrov.

»Mislim, da se bom okoli 12 ur dnevno premikal, a vse skupaj bo trajalo dlje, saj se bom moral ustavljati za vodo in hrano. Rekel bi, da bom več kot pol časa v naslednjih treh tednih preživel na kolesu,« je povedal 29-letnik.

Lachlan Morton bo vso opremo prevažal sam. (vir: twitter)

Lachlan Morton pa se izziva ni lotil le iz dolgčasa, pač pa bo imela njegova akcija tudi dobrodelno noto. Z vožnjo bo skušal zbrati donacije za fundacijo World Bicycle Relief, ki zagotavlja kolesa mladostnikom širom sveta in jim tako omogoča dostop do izobrazbe.

Že pred začetkom akcije je 500 koles darovalo podjetje Rapha, ki opremlja Avstralčevo moštvo, dodatnih 500 koles pa so darovali tudi pri EF Education-Nippu. Morton si je za cilj zadal zbrati 200 000 funtov, že po manj kot dveh dneh pa je znesek donacij presegel 135 000 funtov.

Dobrodelno akcijo Lachlana Mortona lahko podprete tudi vi. Poljuben znesek lahko prispevate na tej povezavi.

Prejšnji članekOrganizatorji Dirke po Franciji napovedali tožbo gledalke, krive za nesrečo
Naslednji članekNeuničljivi Van der Poel skočil v rumeno, slovenski dvojec na drugem in tretjem mestu