Alex Dowsett decembra po rekord vožnje na eno uro

Britanski kolesar Alex Dowsett bo 12. decembra skušal podredi rekord vožnje na eno uro. V boj s časom se bo podal na manchestrskem velodromu, kjer je rekord podrl že leta 2015.

Drugega maja leta 2015 je Alex Dowsett uspel podreti tri mesece star rekord Rohana Dennisa. A tudi Britančev rekord ni bil aktualen dolgo časa, saj je že mesec dni kasneje rekord postavil Bradley Wiggins. Nova rekordna znamka je bila postavljena na 54,526 km/h.

Leta 2015 je že podrl rekord, a ga je kmalu presegel Wiggins. (vir: twitter)

Rekord Wigginsa je obstal dolgo časa, mnogi so ga skušali podreti, a bili neuspešni. Šele leta 2019 se je našel kolesar, ki je bil kos nalogi. To je bil Victor Campenaerts. Belgijčev rekord velja še danes, letvica je postavljena pri 55,089 km/h.

Dowsett si želi rekord podreti še enkrat, preden doseže kolesarsko jesen. Priznava, da je letvica postavljena zelo visoko, vendar ni nedosegljiva.

»Kot prvo si rekord želim podreti, ker je letvica postavljena zelo visoko, a ni izven dosega, čeprav je Campenaerts naše življenje naredil zelo težko. Kot drugo, gre za osebni razlog, saj sem nazadnje sicer podrl rekord, a na koncu ugotovil, da mi je ostalo še veliko moči. Razočara te, ko v vožnjo vložiš veliko dela, nato pa odvoziš na 80 odstotkih. Rad bi videl, česa sem sposoben.«

Vožnja bo imela tudi dobrodelno noto. Dowsett bo z dogodkom zbiral denar za društvi Little Bleeders in Haemophilia Society, ki pomagata ljudem s hemofilijo. Omenjeno dedno krvno bolezen ima tudi Britanec.

»Gre tudi za ozaveščanje o hemofiliji. Na dogodku bo veliko ozaveščanja o bolezni, saj želim nagovoriti naslednje generacije, da se tudi s hemofilijo lahko doseže velike stvari,« je pojasnil 32-letnik.

Kot že omenjeno se bo Dowsett v boj podal 12. decembra v Manchestru. Z ekipo je sicer razmišljal o mnogih evropskih dirkališčih, med drugim tudi velodromom v Aiglu, kjer ima sedež mednarodna kolesarska zveza. Na koncu je prevladala želja po domačem okolju, zato bo rekord napadal na poznanem dirkališču v Manchestru.

Prejšnji članekRoglič tudi uradno številka ena, Slovenija izgubila eno mesto
Naslednji članekSkočite v zakulisje Rogličeve Dirke po Španiji