Aleksandr Vlasov najmočnejši v skupini favoritov

Peta etapa Dirke po Švici je prinesla prvi resen boj favoritov za končno zmago. Najbolje se je odrezal Aleksand Vlasov, ki je na zaključnem vzponu strl odpor najresnejših tekmecev.

Zanimiva etapa, ki se je začela z 20-kilometrskim spustom, se je pričakovana odločala v zaključnih krogih po okolici Novazzane. Razgiban teren je dodobra zredčil glavnino in v ospredju so ostali le najbolje pripravljeni hribolazci, ki jih visoko pričakujemo tudi ob koncu dirke.

Že zgodaj je v težave zašel vodilni kolesar Stephen Williams (Bahrain Victorious) in lov na rumeno majico vodilnega je bil odprt.

V zaključne kroge je skupaj vstopila majhna skupinica, v kateri kolesarji prav veliko ekipne pomoči niso imeli. Le Aleksandr Vlasov in Max Schachmann (Bora-hansgrohe) sta lahko računala na medsebojno pomoč, vsi ostali pa so se morali zanesti na lastne sposobnosti.

 Z napadom od daleč je prvi poskusil Jakob Fuglsang (Israel-Premier Tech), a je bil ujet dobra dva kilometra pred ciljem. Nato se je začelo taktiziranje, ki je skupinico približalo zasledovalni skupini. A tik preden bi se združili, je na čelu dirke prišlo do pospeševanja in boj za zmago se je začel.

Na zadnjem vzponu je tempo najprej ostro navil Schachmann, ki je pripravil šprint Vlasovu. Rus je ponujeno priložnost sprejel odprtih rok, začel šprintati že daleč od cilja in zdržal vse do konca. Ciljno črto je prečkal dolžino kolesa pred Neilsonom Powlessom (EF Education-EasyPost) in Jakobom Fuglsangom.

Vlasov je z zmago in po zaslugi odbitnih sekund oblekel tudi rumeno majico. V skupnem seštevku ima šest sekund naskoka pred Fuglsangom, kar je točno toliko, kolikor več odbitnih sekund od Danca je osvojil danes. Na tretjem mestu se nahaja Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), ki po odstopu Adama Yatesa prevzema dirigentsko paličico ekipe.  

Prejšnji članekDylan Groenewegen ponovil uspeh izpred štirih let
Naslednji članekCeljski klanci ponujajo priložnosti za napad Tadeja Pogačarja