Alejandro Valverde nazaj na zmagovalnih poteh

Alejandro Valverde ni dolgo zdržal brez tekmovalnega naboja. Po končani profesionalni karieri na cestnem kolesu je zavil v gravel vode, kjer je že na debiju prišel do dominantne zmage.

Vse več kolesarjev se po končani karieri seli na gravel kolo. Mlada disciplina, ki je lani doživela prvo svetovno prvenstvo, je za mnoge odlična priložnost, da še naprej zadovoljujejo tekmovalni duh, hkrati pa lahko živijo nekoliko manj strukturirano življenje.

Alejandro Valverde je v športnem pokoju zdržal slabe štiri mesece. Z ekipo Movistarja se je hitro dogovoril, da vodi novoustanovljen gravel oddelek in tako še naprej ostaja del ekipe, kjer je preživel svojo cestno kariero.

Debi na gravel dirkah je Španec doživel pretekli konec tedna. V domovini se je udeležil dirke La Indomable in že takoj dokazal, da je stopničko nad tekmeci.

Na 105 kilometrov dolgi preizkušnji je že kmalu napadel iz skupine in se znašel sam v ospredju. Tako je nadaljeval pot proti cilju in svojo prednost le še povečeval. Njegova zmaga ni bila nikoli zares ogrožena in v cilj je prišel 4:43 pred prvimi zasledovalci.

La indomable je prva izmed 16 gravel dirk, ki jih UCI uvršča v svetovno serijo. Valverde ima načrt nastopiti tudi na preostalih dirkah, ki bodo večinoma izpeljane v Evropi. Če bo na njih zbral dovolj točk, ga v oktobru čaka svetovno prvenstvo v gravelu, ki ga bo letos gostila Italija.

Prejšnji članekEkipni zdravnik z novimi podatki o časovnice vrnitve Tadeja Pogačarja
Naslednji članekJosef Černy najbolje opravil s prologom Dirke po Romandiji