Alberto Bettiol s samostojno akcijo do prve etapne zmage na Grand Touru

Italijanski navijači slavijo etapno zmago domačina Alberta Bettiola, ki si je privozil prvi uspeh na tritedenski dirki. S samostojno akcijo 15 kilometrov pred koncem se je znebil vseh ubežnikov in osamljen prišel v cilj.

Najdaljša etapa letošnje dirke je bila namenjena ubežnikom. Kar 23 kolesarjev se je že zgodaj odcepilo od glavnine in si privozilo neulovljivo prednost, ki je skupina v ozadju ni imela namena zmanjševati.

Po dolgem prečenju Padske nižine so kolesarji v zadnjih 30 kilometrih končno prišli na nekoliko bolj razgiban teren, kjer se je etapa razživela. Več kolesarjev je poskušalo z napadi od daleč, 26 kilometrov do cilja pa je zelo nevarno pospešil Remi Cavagna (Deceuninck-Quick Step) in si s svojimi kronometrskimi sposobnostmi privozil okoli pol minute prednosti pred zasledovalci.

Preostali ubežniki se niso predali in bili predani v lovu na pobeglega Francoza. Po skoraj desetih kilometrih skupne vožnje je s selitvijo do Cavagne poskušal Alberto Bettiol (EF Education-Nippo), ki je specialist za tovrsten teren. Uspel se je preseliti do člana Deceuninck-Quick Stepa in ga nato šest kilometrov pred ciljem ponovno napadel. Cavagna je nekaj časa še uspel držati tempo Bettiola, nato pa popustil in Italijan se je sam odpeljal proti cilju.

Bettiol je v zadnjih kilometrih bil najmočnejši in njegova zmaga nikoli ni bila zares ogrožena, saj so imeli ostali zasledovalci, po zlomu Cavagne, preveč zaostanka, da bi se lahko preselili do čela dirke.

Član EF Education-Nippa je v ciljno ravnino zapeljal 17 sekund pred zasledovalno skupino, a vseeno vse do cilja preverjal preko radija, ali se res pelje zmagi naproti in ga ne more presenetiti nihče več. Boj za drugo mesto je pripadel Simoneju Consonniju (Cofidis), ki je v šprintu prehitel danes zelo aktivnega Nicholasa Rocha (DSM).

Favoriti za skupno zmago so si danes vzeli »prost dan« in v cilj prišli 23 minut za zmagovalcem. Rožnata majica, ki jo nosi Egan Bernal (Ineos Grenadiers), namreč ni bila ogrožena, zato so si lahko privoščili hranjenje moči pred odločilnimi tremi etapami, ki jih prinaša konec tedna. V glavnini je bil danes tudi Jan Tratnik (Bahrain-Victorious), ki je končal na 32. mestu.

Prejšnji članekVčerajšnja etapa terjala novo žrtev, Giro zapušča tudi Giulio Ciccone
Naslednji članekPetru Saganu naložena kazen za ‘ustrahovanje’ tekmecev