Alberto Bettiol izkoristil vremenske razmere in sezono začel z zmago

Dež je krojil razplet prologa Toura Down Under in kolesarjem z repa štartne liste onemogočil lov na zmago. Alberto Bettiol je izkoristil suhe prve minute preizkušnje in že zgodaj postavil čas, ki je ostal nepremagan vse do cilja.

Prva dirka sezone in prva zmaga. Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost) je dosegel to, kar si želi vsak kolesar. Svoj zmagovalni račun je odprl že takoj na začetku leta in oblekel oranžno majico vodilnega.

Italijan se je na progo podal kot četrti, ko je nebo nad Adelaidom še zadrževalo dežne kaplje. Na kratki progi (5,5 km) je postavil čas 6:19 in prevzel vodstvo. Sedel je na vroči stol vodilnega in tam ostal vse do konca.

Bolj kot so se bližali favoriti za etapno zmago, bolj je trasa postajala mokra. Dež je močno otežil pogoje na tehnični progi in po nekaterih zgodnjih padcih, smo v nadaljevanju videli precej bolj previdne nastope.

Kolesarji so se zavojev lotili precej previdno in posledično izgubljali čas. Nihče več ni resno ogrozil časa 29-letnika, niti kolesarji, ki so se na pot podali med zadnjimi, ko se je cesta že nekoliko posušila.

Še najbližje članu EF Education-EasyPosta je pričel Magnus Sheffield (Ineos Grenadiers), ki je po lanski dobri sezoni znova dokazal, da že pri 20. letih lahko dosega odmevne rezultate. Američan je za vodstvom zaostal 8 sekund, za dve sekundi pa ugnal tretjega Juliusa Johansena (Intermarche-Circus-Wanty).

Med kandidati za končno zmago se je najbolje odrezal Jay Vine (UAE Emirates), ki je na 9. mestu zaostal 14 sekund. Z nastopom je, glede na slabe vremenske razmere, lahko zadovoljen tudi Rohan Dennis (Jumbo-Visma). Domačin je sicer upal na višjo uvrstitev, a s 15. mestom in zaostankom 17 sekund bi lahko bil nevaren v skupnem seštevku.

Po uvodnem dejanju Toura Down Under pa zagotovo ne moreta biti zadovoljna Jai Hindley (Bora-hansgrohe) in Geraint Thomas (Ineos Grenadiers). Oba sta na dirko prišla kot ena glavnih favoritov za zmago, a sta si že prvi dan privozila 44 oziroma 45 sekund zaostanka, kar je bistveno preveč za le 5,5 kilometra dolgo traso.

Jutri je na sporedu 1. etapa (prolog se ne šteje kot etapa), ki bo karavano že popeljala navkreber. Kolesarji se bodo petkrat zavrteli v krogu, osrednji del katerega bo vzpon 4. kategorije (4,5 km; 3,7 %).

Prejšnji članekNaj se sezona začne: Štartni časi prologa Toura Down Under
Naslednji članekMark Cavendish tudi uradno novi član Astane Qazaqstan