Alaphilippe proti vetru do etape in rumene majice

Današnja etapa je minila v veliko mirnejšem duhu kot včerajšnja. Kolesarje je preko celotne etape grelo sonce, cesta je bila suha in varna, zaradi česar smo lahko dihali nekoliko bolj mirno kot dan prej. V Nico na angleško promenado, kjer se je končala današnja etapa, je skupaj zapeljala trojica kolesarjev, med katero je bil najmočnejši Julian Alaphilippe.

Druga etapa Dirke po Franciji je kolesarje vodila preko dveh vzponov prve kategorije, v zaključku pa je glavnina prečila še vzpon druge kategorije. Od prvih metrov naprej je bežala osmerica kolesarjev, ki se je borila za točke na prvem letečem cilju. Na njem je pred Petrom Saganom slavil Matteo Trentin, ki je nato popustil in se spustil v glavnino, sedmerica pa je bežala naprej.

Na vrh prvega prelaza Colmiane so ubežniki prišli slabe tri minute pred zasledovalci. Tudi na znamenitejši prelaz Turini je glavnina ubežnike lovila z zelo zmernim tempom.

V ozadju je glavnino na spustu vodila Jumbo-Visma, ki je danes celoten dan narekovala tempo. Prav na spustu je tehnične težave doživel Tadej Pogačar, ki mu je počila zadnja zračnica. Svoje zadnje kolo mu je posodil Jan Polanc, ki je nato počakal na spremljevalno vozilo. Oba sta se nekaj kilometrov kasneje vrnila v glavnino.

Ubežniki so bili ves čas pod nadzorom in bili 40 kilometrov do konca naposled le ujeti. Ravno tedaj so kolesarji zapeljali na zadnji kategoriziran vzpon. Hitrost je močno narasla, v ozadju so glavnino zapustili vsi do tedaj še preživeli šprinterji, med njimi tudi Luka Mezgec. V klanec je pobudo prevzela ekipa EF Pro Cyclinga, ki je danes računala na dobro uvrstitev Sergia Higuite.

Preko vzpona je skupaj prišlo le okoli 50 kolesarjev, ki so se skupaj spustili proti Sredozemskemu morju pred vstopom na zadnji vzpon dneva. Na njem je bilo na vrhu na voljo osem bonifikacijskih sekund. Boji zanje so se začeli že nekaj kilometrov pod vrhom, Jumbo-Visma je močno navila tempo in kolesarji so počasi izpadali iz glavnine.

Pet kilometrov do vrha je napadel Julian Alaphilippe, sledil mu je Marc Hirschi. V ozadju Jumbo-Visma ni odreagirala in dvojica si je privozila 10 sekund prednosti. Tri kilometre kasneje je napadel še Adam Yates in se preselil na čelo dirke.

Napadov še ni bilo konec, tudi Movistarjev Marc Soler se je želel vmešati v boj za bonifikacijske sekunde, a ubežna trojica je bila že predaleč.

Na vrh vzpona je najhitreje prišel Adam Yates, ki si je prislužil osem bonifikacijskih sekund in s tem prekrižal načrte jeznemu Julianu Alaphilippu. Na spustu so ubežniki prednost še povečali in dokončno vložili kandidaturo za etapno zmago.

Na angleški promenadi, kjer se je končala etapa, je kolesarje pričakal močan nasprotni veter, ki je močno otežil zaključni kilometer. Ubežniki so v zaključku začeli taktizirati, v ozadju se je bližala glavnina, a Alaphilippe ni dopustil presenečenja. Prvi je začel s šprintom, sledil mu je le Hirschi, ki pa ni zbral dovolj moči za etapno zmago.

Alaphilippe je tako oblekel rumeno majico in razveselil domači narod. Podobno kot lani jo bo skušal braniti čim dlje, prvi preizkus bo doživel že čez dva dni, ko nas čaka prvi gorski cilj.

Primož Roglič in Tadej Pogačar sta v cilj prišla z glavnino, ki je za zmagovalcem zaostala dve sekundi. Pogačar je na koncu zasedel osmo mesto, Roglič je etapo končal kot 31.

Prejšnji članekFestival padcev v 1. etapi – kdo vse se je znašel na tleh?
Naslednji članekLuka Mezgec dobiva zvezdniškega sotekmovalca