Alaphilippe novi svetovni prvak, Roglič odličen šesti

V Imoli se je z moško cestno dirko končalo svetovno prvenstvo. Najprestižnejšo enodnevno dirko v sezoni je zmagal Julian Alaphilippe, ki bo eno leto upravičen do nastopanja v mavrični majici. V zaključku je bil zraven tudi Primož Roglič, ki si je v šprintu zasledovalcev privozil šesto mesto.

Izjemno dolga dirka se je po 260 kilometrih končala na dirkališču Enza in Dina Ferrarija v Imoli. Po devetih odpeljanih krogih po okolici italijanskega mesteca je odločitev o zmagovalcu padla na zadnjem vzponu, kjer je odločilno potezo storil Julian Alaphilippe. Francoz je tik pod vrhom napadel majhno skupinico in si privozil 10 sekund prednosti, te pa do cilja ni zapravil.

V ozadju so ga lovili Wout van Aert, Marc Hirschi, Michal Kwiatkowski, Jakob Fuglsang in tudi Primož Roglič, ki je bil danes najbolj razpoložen Slovenec. Med zasledovalci prave složnosti ni bilo, kar je bila voda na mlin podivjanemu Alaphilippu.

Francoz je na dirkališče pripeljal s 15 sekundami prednosti in pa krajšem neuspelem poskusu Van Aerta, da bi Alaphilippa pripeljal nazaj v skupino, je postalo jasno, da je naslov svetovnega prvaka oddan. V ozadju se je nato začelo taktiziranje pred šprintom za drugo mesto.

Z naskokom najmočnejši je bil Van Aert, ki je prvi sprožil šprint daleč od cilja, a brez večjih težav prehitel vse tekmece. Do tretjega mesta je prišel Marc Hirschi, ki je bron osvojil s pametnim potiskom kolesa preko črte. Za le nekaj centimetrov je namreč prehitel četrto uvrščenega Michala Kwiatkowskega.

Primož Roglič je bil v zaključku postavljen na zadnje mesto in na koncu pravega šprinta niti ni prikazal. Sicer se je za nekaj sekund dvignil s sedeža, a je pred njegovo kolo ostro zavil Fuglsang in oba sta se sprijaznila s svojo uvrstitvijo na koncu skupinice.

Odlično so danes kolesarili tudi ostali slovenski predstavniki. Tadej Pogačar je kot prvi izmed favoritov napadel glavnino, 40 kilometrov do cilja je na najtežjem delu trase napadel in si privozil že 25 sekund prednosti, a so ga nato po skoraj 20 kilometrih bega le ujeli.  Pogačar se je nato uspel držati vodilne skupine, a prave moči v nogah ni imel več. Ob naslednjem resnem napadu je zaostal in se do cilj pripeljal s četrto skupinico kolesarjev, na koncu je zasedel 33. mesto.

Pohvaliti gre tudi nastop Jana Polanca, ki je z glavnino vztrajal vse do zadnjega vzpona, na katerem je nekaj časa celo narekoval tempo in s tem pomagal Pogačarju in Rogliču. Po zadnjih napadih favoritov je zaostal tudi Polanc, ki je v cilj prišel s Pogačarjem. Polanc je zasedel 27. mesto.

Prejšnji članekSvetovno prvenstvo: Slovenski kolesarji v boj za medaljo
Naslednji članekBelgijci se jezijo na Rogliča, on odgovarja