AG2R Citroen bo naslednje leto lovil Juliana Alaphilippa

AG2R Citroen je po koncu letošnje sezone doživel močno prevetritev kadra. K Team DSM-u je odšel dolgoletni vodja Romain Bardet, poslovila pa sta se tudi Pierre Latour in Alexis Vuillermoz. Ekipa je s prihodom Grega Van Avermaeta in Boba Jungelsa naznanila premik k lovu na enodnevne klasike, ki pa ga bodo očitno opustili že prihodnje leto.

Julian Alaphilippe bo eden najbolj zanimivih kolesarjev na naslednji kolesarski tržnici. Francoskemu zvezdniku se pogodba z Deceuninck-Quick Stepom izteče konec leta 2021 in tedaj svoj napad načrtuje AG2R Citroen.

Aktualni svetovni prvak se odlično znajde na enodnevnih dirkah, lani pa je dokazal, da lahko pod pravimi pogoji napada tudi zmago na Dirki po Franciji. Prav zaradi slednje sposobnosti bi ga Francozi radi imeli v svojih vrstah. Alaphilippa vidijo kot vodjo moštva na Touru, hkrati pa bi jim lahko izdatno pomagal tudi pri lovu na klasike.

Alaphilippe je že dokazal, da zna zmagovati na enodnevnih klasikah. A AG2R bi ga pripeljal iz drugačnih razlogov. (vir: twitter)

»Vedno smo bili pozorni na različne priložnosti,« je ob razkritju ekipe za sezono 2021 povedal Vincent Lavenu. Ta že pred začetkom novega tekmovalnega leta gradi moštvo za prihodnost. A gentlemanski dogovor narekuje pošten boj za podpis kolesarjev, ki so še vezani z moštvom. Tega se Francoz zaveda, zato ne želi prehitro začeti z novačenjem Alaphilippa, saj bi ga lahko obtožili nepoštenosti.

»Najprej je treba preveriti, ali bo [Alaphilippe] pristal na tržnici. To bi se moralo zgoditi. Ne bomo se zadrževali, saj moramo videti, kakšne možnosti imamo,« je razkril Lavenu.

»On je kolesar, ki ga imajo ljudje radi, eden najboljših na svetu. Če imaš partnerja, kot je Citroen, potem ni razloga, da ne bi poskusil. A za to je še čas.«

Na drugi strani šef Deceuninck-Quick Stepa Patrick Lefevere besed Lavenuja še ni komentiral, a kmalu lahko pričakujemo komentar v slogu »Alaphilippe ni na voljo.« Lafevere slovi kot izjemno odločen šef, ki svojih kolesarjev ne želi prodajati konkurentom. Že pred časom je zavrnil vsakršna namigovanja o prestopu Joaa Almeide k UAE Emiratom. A če Belgijec ne uspe podpisati nove pogodbe z Alaphilippom, odločitev o usodi aktualnega svetovnega prvaka ne bo več v njegovih rokah.

Dejstvo je, da si Alaphilippe želi ponovnega poskusa na Dirki po Franciji. Predlani je prišel zelo blizu zmagi, a mu je ta spolzela skozi prste v zadnjem tednu. Pri Deceuninck-Quick Stepu so mu do sedaj nudili mesto kapetana na Touru, a z vse bolj kvalitetnimi mladimi kolesarji znotraj moštva je le še vprašanje časa, kdaj se bo to spremenilo. Remco Evenepoel bo v prihodnjih letih nesporno glavni mož ekipe na Grand Tourih, tudi Joao Almeida pa kaže sposobnosti, potrebne za zmago na tritedenski dirki.

Eno izmed dirk, o katerih je sanjal, je že osvojil. (vir: twitter)

Alaphilippe je po zmagi na svetovnem prvenstvu izrazil željo po zmagi na Dirki po Franciji: »Dve dirki, o katerih sem vedno sanjal, sta svetovno prvenstvo in Dirka po Franciji. Seveda bi rad zmagoval tudi na spomenikih in klasikah, a če bi lahko izbral le eno dirko, bi bil to Tour.«

Pred 28-letnikom je torej velika odločitev. Bo sanje lovil v ekipi, kjer bo dobival vse manj priložnosti za mesto kapetana na francoski pentlji ali pa bo svoje talente odnesel v ekipo, ki mu bo omogočala več svobode? AG2R Citroen je letos že pripeljal nekaj dobrih hribolazcev, med drugim Bena O’Connorja, ki je kolesarsko javnost navduševal na Dirki po Italiji. A če uspejo pridobiti še Alaphilippa, bodo morali zasedbo pomočnikov še dodatno okrepiti, saj bo to zagotovo eden izmed pogojev za prihod Francoza.

Prejšnji članekDirka po Kolumbiji že odpovedana
Naslednji članekBahrain Victorious se vrača k rdeči barvi dresov