Afera dron, v katero se je vmešala tudi Mednarodna kolesarska zveza

Pretekli teden je družbena omrežja preplavil posnetek z drona, ki je letel tik ob Jonasu Vingegaardu. Vnela se je velika polemika, ali je tovrstno početje varno, v debato pa se je sedaj vmešala tudi Mednarodna kolesarska zveza.

Posnetki z drona na O Gran Camino so v marsikaterem kolesarskem navdušencu vzbudili mešane občutke. Medtem ko so bili posnetki zanimivi in precej drugačni od običajnega, pa je zaradi letenja drona (pre)blizu Jonasu Vingegaardu marsikdo privzdignil obrvi.

Danski kolesar je dominiral na španski preizkušnji in dobil prav vsako izmed etap. Posledično je dron največ časa preživel ob njem, še posebej drzen manever pa je pilot drona opravljal med vožnjo na čas.

Na ravni cesti je med vožnjo Vingegaarda dron večkrat zakrožil okoli njega, nato pa se postavil v njegovo neposredno bližino na levi strani kolesa, preden se je zopet dvignil in ga posnel še z desne strani. Prav bližina teh posnetkov je pri mnogih vzbudila varnostne pomisleke, kot tudi neprijetnost za kolesarja.

Še eden izmed pomislekov je bilo samo letenje pilota, ki je glede na posnetke več kot očitno zelo izkušen. A nekajkrat je poletel pod in nad električnim daljnovodom, ki lahko ob nepozornosti pilota sklati dron z neba in ga v najslabšem primeru izstreli na cestišče.

Varnostni pomisleki kolesarskih navijačev so bili dovolj glasni, da jih Mednarodna kolesarska zveza ni mogla preslišati. V teh dneh je zato podala javno mnenje o dogodku in zahtevala pojasnilo organizatorja dirke.

“UCI je zaskrbljen nad uporabo drona na O Gran Camino in je v stiku z organizatorjem, da se pojasni njihova ocena tveganja v tem primeru,” so zapisali pri krovni kolesarski organizaciji.

“Naloga UCI-ja je, da ustvari odprt dialog z organizatorji in jih opozori o njihovih dolžnostih, ko pride do pridobivanja fota ali video materiala iz zraka. Opozoriti jih je treba o njihovi odgovornosti, da ob pridobivanju zračnih posnetkov ne vplivajo na kolesarjev nastop in varnost.”

Jonas Vingegaard za zdaj o dogodku še ni spregovoril, zato javnost ne more vedeti, kako moteč je bil zares let drona. Zagotovo je na prvem mestu varnost, s čimer se strinjajo tudi pri Jumbo-Vismi, ki pa celotno rešitev problema prepuščajo Mednarodni kolesarski zvezi.

“Pričakujemo in računamo na UCI in organizatorje dirk, da zagotovijo ustrezne pogoje za snemanje in bomo lahko vsi uživali v tovrstnih posnetkih z drona,” so zapisali v ekipi.

Jumbo-Visma je sicer sezono začela izredno dobro, tudi po zaslugi Danca, ki je imel na španski dirki 100-% izkupiček. Že v kratkem pa ga čaka precej težje delo, saj bo zmago lovil na dirki Pariz-Nica, kjer se bo prvič v sezoni srečal s Tadejem Pogačarjem.

Prejšnji članekPrvi napovednik za Netflixovo serijo o Dirki po Franciji je ugledal luč sveta
Naslednji članekAntonio Tiberi po uboju mačka začasno suspendiran