Adijo tlakovci

Koronavirus še naprej pustoši po svetu, zaradi česar se odpoveduje vse večji delež javnih prireditev, med katere spadajo tudi športni dogodki. Naslednje v vrsti odpovedanih kolesarskih dirk so belgijske tlakovane klasike.

Belgijska predsednica vlade Sophie Wilmès je danes sporočila, da se je vlada odločila, da se v državi zaprejo vsi gostinski obrati, vse šole, hkrati pa se odpovejo vsi množični dogodki, tako kulturni kot športni.

Odločitev neposredno vpliva tudi na kolesarski svet. Belgija bi bila v prihodnjem mesecu ena izmed glavnih postaj kolesarske karavane, na sporedu bi bilo kar nekaj dirk, večinoma klasike na tlakovcih. Sklep belgijske vlade ima zaenkrat časovno omejitev, odpovedi dogodkov so sprejete do 3. aprila, vendar se to obdobje lahko naknadno še podaljša.

Katere dirke so torej odpovedane? Kar nekaj jih je, natančneje šest, med njimi štiri, ki spadajo v najvišji World Tour razred. To so Nokere Koerse (1.Pro), Bredene Koksijde (1.Pro), Driedaagse Brugge-De Panne (1.UWT), E3 BinckBank Classic (1.UWT), Gent-Wevelgem (1.UWT), Dwars door Vlaanderen (1.UWT).

Le dva dni po roku odpovedi, torej 5. aprila, je na sporedu ena izmed največjih dirk v kolesarskem koledarju – Dirka po Flandriji. Glede na trenutna navodila belgijske vlade je prvi spomenik sezone na belgijskih tleh še vedno v planu, a je mnenje širše javnosti, da bo dirka skoraj zagotovo odpovedana in tako sledila vzoru prve že odpovedane klasike Milano – San Remo.

Konec aprila v Belgiji potekata še dve dirki najvišjega razreda, Valonska puščica je na sporedu 22. aprila, najstarejša dirka na svetu Liege – Bastogne – Liege pa štiri dni kasneje. Njuna usoda bo določena naknadno v skladu s stanjem v državi.

Za trenutek pogled usmerimo še preko meje, v Franciji trenutno dokaj nemoteno poteka dirka Pariz – Nica, v prihodnjih dneh pa je v deželi Toura na sporedu še kar nekaj dirk. Največja med njimi je zagotovo Pariz – Roubaix, ki je na koledarju 12. aprila, a ob trenutnem izjemno hitrem širjenju virusa ni izključljivo, da bo dirka odpovedana.

Bomo letos sploh videli tlakovce? vir: Twitter
Prejšnji članekTratnik na ciljni črti ostal brez zmage
Naslednji članekPariz – Nica etapo krajša