Adijo ‘supertuck’, lepo te je bilo poznati!

S prvim aprilom so v veljavo stopili novi varnostni ukrepi, ki so jih pri Mednarodni kolesarski zvezi predpisali pred začetkom sezone. Na prihodnjih dirkah tako ne bo več dovoljeno spuščanje s sedenjem na zgornji cevi okvirja in vožnja v kronometerskem položaju na cestnem kolesu.

UCI je ob predstavitvi novih varnostnih ukrepov določil prehodno obdobje, v katerem ukrepi še niso bili kaznovani, a se je nanje že opozarjalo. To obdobje se je z današnjim dnem izteklo in vsakršna kršitev bo od sedaj naprej kaznovana.

Kolesarji so do zadnjega izkoriščali prednosti, ki jih prinaša spuščanje na zgornji cevi okvirja oziroma t.i. supertuck položaj. Včerajšnja dirka Dwars door Vlaanderen je bila zadnja priložnost za slovo in v karavani smo lahko videli kar nekaj primerov spusta v sedaj prepovedanem položaju.

Pred dnevi se je od položaja poslovil tudi njegov »izumitelj« Matej Mohorič. Slovenec je bil leta 2013 eden prvih, ki je na dirki mladinskega svetovnega prvenstva predstavil kasneje množično uporabljen položaj spuščanja. Tedaj je, tudi po zaslugi položaja, prišel do naslova svetovnega prvaka do 23 let.

»Nikakor se ne strinjam z mnenjem, da je ta položaj nevarnejši od običajnega položaja pri spustu, saj se težišče zniža in si zato nekoliko stabilnejši. Je pa res, da imaš manj nadzora nad kolesom, sploh, če povoziš luknjo. Nikoli pa zaradi tega nisem bil blizu nesreči ali padcu,« je ob naznanitvi prepovedi položaja za RTV Slovenija povedal Mohorič.

Delnice položaja so v nebo skočile šele tri leta kasneje, ko se je v sklopu Dirke po Franciji s prelaza Peyresourde Chris Froome spuščal v supertuck položaju in se odpeljal vsem zasledovalcem. Kasneje je položaj postal eden najbolj uporabljenih na spustih, saj prinaša določene aerodinamične prednosti.

Supertuck pa ni edini položaj, ki se s 1. aprilom poslavlja. Prepovedana bo tudi vožnja v kronometerskem položaju na cestnem kolesu, torej položaj, kjer se kolesar s podlahtmi nasloni na krmilo.

Slednji položaj je bil v karavani prav tako množično uporabljen, predvsem radi so ga imeli ubežniki, ki so v iskanju sreče skušali privarčevati vsak vat moči. Tako kot uporaba supertucka, bo tudi uporaba kronometrskega položaja od danes naprej kaznovana.

Kazen za uporabo položajev bo finančne in tekmovalne narave. Ob prvih kršitvah bodo kolesarji kaznovani finančno, od pogostejših ponavljanjih kršitve pa so lahko celo izključeni z dirke.

Prejšnji članekDirektor Bore-hansgrohe: Prihodnost Petra Sagana v ekipi ni več zagotovljena
Naslednji članekPariz-Roubaix tudi uradno prestavljen na oktober