Adam Yates z napadom v zaključku slavil etapno zmago in prevzel skupno vodstvo

Tretja etapa Dirke po Kataloniji je prinesla še tretjega različnega zmagovalca kot tudi tretjega različnega lastnika majice vodilnega. Danes je oboje pripadlo Adamu Yatesu, ki je izkoristil izjemno delo ekipe in na zaključnem vzponu uspel pobegniti konkurentom.

S 203 kilometri je bila današnja etapa najdaljša na celotni dirki. Preko celotnega dneva se je trasa rahlo dvigala, v strme naklone pa zavila 11 kilometrov pred ciljem, ko je karavana zapeljala na vzpon do smučarskega središča Vallter 2000.

Zaključne kilometre je devet ubežnikov začelo s skoraj tremi minutami prednosti in vse je kazalo na to, da se bodo danes za zmago borili prav oni. Glavnina v ozadju ni kazala prave želje po lovu, saj jih jutri čaka nova težka etapa in ekipe niso želele trošiti moči pomočnikov za lov na ubežnike.

Ko je 9,5 kilometra do cilja napadel Alejandro Valverde (Movistar) pa se je začelo zares. Španec je prebudil ostale favorite, sprva mu je sledil le Nairo Quintana (Arkea Samsic), kmalu pa sta se iz ozadja prikazala še Sepp Kuss (Jumbo-Visma) in Adam Yates (Ineos Grenadiers).

Četverica se je kmalu spremenila v trojico, saj Quintana ni uspel držati tempa tekmecev. Dobre tri kilometre do cilja je bil ujet še zadnji ubežnik Thymen Arensman (DSM) in jasno je bilo, da zmagovalca lahko iščemo med vodilno trojico.

Vidno najšibkejši na čelu dirke je bil Valverde, ki je tudi kmalu popustil. Tako sta se Kuss in Yates sama odpeljala naprej, v ozadju pa se jima je (neuspešno) skušal pridružiti še Esteban Chaves (BikeExchange).

Dva kilometra pred ciljem smo videli odločilno potezo dneva. Yates je za nekaj metrov dvignil tempo, kar je bilo dovolj, da je ustvaril odločilno razliko do Kussa. Američan se je le usedel na kolo in s pogledom pospremil, kako se mu je Anglež oddaljil.

Yates je ciljno črto prečkal s 16-sekundno prednostjo pred Chavesom, ki je izkoristil utrujenost prvotnih napadalcev in v zaključku prišel do drugega mesta. Tretji je ciljno črto prečkal Valverde, medtem ko je v zadnjem kilometru Kuss povsem popustil in končal šele na 6. mestu.

Adam Yates je z današnjo zmago prevzel majico vodilnega z ramen Joaa Almeide (Deceuninck-Quick Step). Portugalec je imel pred današnjo etapo sedem sekund naskoka pred članom Ineos Grenadiersov, kar pa ni bilo dovolj, da bi se uspel zadržati na vrhu.

Prejšnji članekJumbo-Visma podaljšala pogodbo še trem pomembnim kolesarjem
Naslednji članekKlasika E3 Saxo Bank bo služila kot ogrevanje za Dirko po Flandriji