15-letni “naslednji Mathieu van der Poel” ugnal Dylana Groenewegena

Zimski dnevi so rezervirani za ciklokros. Številni profesionalni cestni kolesarji se med sezonama preizkusijo v tej disciplini. To velja tudi za Dylana Groenewegena, ki je moral priznati premoč 15-letniku, katerega že označujejo za “naslednjega Mathieuja van der Poela”.

Ne zgodi se vsak dan, da mora petkratni etapni zmagovalec z Dirke po Franciji priznati premoč 15-letniku. Tokrat se je to zgodilo Dylanu Groenewegenu, ki je na amsterdamski ciklokros dirke zaostal za nadarjenim Michielom Mourisom.  

V cestni karavani je kar nekaj kolesarjev, ki se lahko kadarkoli pridružijo ciklokros dirki in tam konkurirajo za najvišja mesta. V prvi vrsti so to Mathieu van der Poel, Wout van Aert in Tom Pidcock, tudi Tadej Pogačar pa je v preteklosti dokazoval svoje sposobnosti izven asfaltiranih cest.

Čeprav četverica ciklokros kaže kot drugorazredni šport, kjer tekmovalci niso dorasli “pravim profesionalcem”, pa je resnica nekoliko drugačna. Zgoraj omenjeni kolesarji so eni najbolj talentiranih kolesarjev sveta, medtem ko mora preostanek karavane garati za uspehe na ciklokros kolesu.

Da zgolj zvezdniški status v cestni karavani ni dovolj za avtomatsko zmago na ciklokrosu, je dokazal Dylan Groenewegen. Na amsterdamski preizkušnji ga je namreč ugnal le 15-letni tekmovalec, kateremu strokovnjaki napovedujejo izvrstno kariero.

Mladi Michiel Mouris ni skrival navdušenja nad dejstvom, da je ugnal Dylana Groenewegena. (vir: twitter)

Michiel Mouris je nizozemski ciklokros prvak do 16 let. Mediji so ga že označili kot “naslednjega Mathieuja van der Poela”, zato so pričakovanja zelo velika. A za zdaj jih mladenič brez težav izpolnjuje, tudi če se mu nasproti postavi kolesar World Tour karavane.

Nekaj posebnega je, da tukaj premagaš Dylana,” navdušenja ni skrival 15-letnik, ki se je na dirke vrnil po srčnih težavah v začetku leta.

“Na začetku sem vozil v njegovem zavetrju, saj je Dylan zelo hiter. Na tehničnem delu pa sem ga prehitel in si že ustvaril nekaj prednosti. Šlo mi je zelo dobro, saj sem začel povsem zadaj, na srečo pa se hitro prebil v ospredje. Nisem pričakoval zmage, saj je Dylan zelo hiter. Na koncu se mi je približal, a nekaj posebnega je, da sem ga uspel premagati.”

Dylan Groenewegen je športno priznal poraz mlajšemu tekmecu. Z dirke želi potegniti nekaj pozitivnih trenutkov in jih izkoristiti kot znanje za naprej.

“Dobil sem vsaj šopek rož. In dobro sem treniral,” se je pošalil Nizozemec.

Groenewegen je na tehničnem delu proge le s težavo držal tempo mlajših kolesarjev. (vir: twitter)

“Seveda se želiš vedno potruditi. A če je nekdo drug boljši, potem nimaš kaj. Šlo mi je dobro, čeprav sem že vnaprej napovedal, da so tehnični deli nekoliko prezahtevni zame. Na ravninah in klančinah mi je šlo zelo dobro, a na tehničnih odsekih sem proti mlajšim fantom vedno izgubil 10 metrov.”

Groenewegen je mlajšemu tekmecu po koncu namenil nekaj besed spodbude in mu zaželel uspešno nadaljevanje kariere.

“On je Nizozemski prvak v mlajši kategoriji, kjer se dirka že zelo hitro. To kaže, da je velik talent. Sedaj pa prihaja čas, ko se mora resno predati športu.”

Prejšnji članekOsem tednov po operaciji Primož Roglič že trenira
Naslednji članekEgan Bernal je predan povratku: Treningi v nalivu in 270-kilometrske razdalje