15 kolesarskih knjig vrednih branja

V preteklosti smo za vas že pripravili seznam 15 kolesarskih filmov vrednih ogleda, danes pa vam ponujamo prav toliko kolesarskih knjig, ki jih priporočamo v branje. Gre za najrazličnejše knjige, od življenjepisov kolesarjev do pregledov nekaterih največjih dirk v kolesarskem koledarju, tako v slovenščini kot angleščini.

V naslovu knjige vam nudimo povezavo do spletnega mesta, kjer lahko izbrano knjigo kupite. Ob branju vam želimo obilico užitkov!

Knjigam brez slovenskega prevoda smo pustili naslov izvirnika.

ANONIMNI KOLESAR: RESNIČNO ŽIVLJENJE KOLESARJA V PROFESIONALNEM PELOTONU

»Če bi razkril svoje ime, potem ne bi mogel povedati vsega kar želim,« zapiše anonimni kolesar, ki v knjigi opiše blišč in bedo profesionalnega kolesarstva, potek kariere posameznega kolesarja in razloži, zakaj priporočilom kolesarjev o opremi ne gre zaupati.

POMOČNIK: VZPONI IN PADCI POKLICNEGA KOLESARJA (Charly Wegelius, Tom Southam)

Charly Wegelius v knjigi predstavi potek svoje kariere od amaterskih začetkov v Franciji do velikih uspehov v vlogi pomočnika. Nikoli v soju žarometov, a po drugi strani nepogrešljiv član vsake ekipe, ki ga je imela v svoji sredini. Zanimivo branje za vse navdušence kolesarjenja, ki jih zanima, kako izgleda življenje profesionalca, katere pasti mu grozijo in kaj kolesarji pojmujejo kot samoumevno, širši javnosti pa se zdi čudno.

KLUB RUMENE MAJICE (Edward Pickering)

Najbolj zaželeni del oblačila v kolesarstvu so imeli možnost obleči le redki. Klub rumene majice trenutno šteje 29 živečih članov, nekateri izmed njih so v knjigi tudi spregovorili o svojih izkušnjah, občutkih in spominih, ki jih vežejo na majico vodilnega kolesarja na dirki po Franciji.

RDEČA LATERNA: ZADNJI KOLESAR NA DIRKI PO FRANCIJI (Max Leonard)

Na eni strani borba za najvišjo stopničko, na drugi boj za izmik zadnjemu mestu na dirki. Rdeča laterna že več kot stoletje označuje zadnjega kolesarja na dirki, in če so jo kolesarji nekoč zares vozili na svojem kolesu, je danes naziv zgolj formalen. Vprašanje, ki se ob vsem skupaj pojavlja pa je, ali je kolesar, ki v treh tednih prekolesari preko 3000 kilometrov res »poraženec«?

SKRIVNA DIRKA: V ZAKULISJU TOUR DE FRANCE: DOPING, ZAKON MOLČEČNOSTI, ZMAGE ZA VSAKO CENO (Daniel Coyle, Tyler Hamilton)

Najboljša športna knjiga leta 2012 zagrize v grenko jabolko kolesarstva – doping. Tyler Hamilton, ameriški profesionalni kolesar in ekipni kolega Lanca Armstronga, predstavi zgodbo mnogih kolesarjev, tudi sebe, ki po mnogih letih treniranja in tekmovanja ugotovijo, da po naravni poti nikoli ne bodo krojili vrha profesionalnega kolesarstva.

GIRO D’ITALIA: THE STORY OF THE WORLD’S MOST BEAUTIFUL BIKE RACE (Colin O’Brien)

Prva tritedenska dirka v sezoni slovi po svoji nepredvidljivosti, napetosti in prekrasnih pokrajinah, po katerih Giro poteka. Knjiga se ozre v zgodovino dirke, ki se je pričela leta 1909 kot odgovor na Dirko po Franciji, danes pa predstavlja enega vrhuncev sezone.

THE MONUMENTS: THE GRIT AND THE GLORY OF CYCLING’S GREATEST ONE-DAY RACES (Peter Cossins)

Najbolj odmevne in javno prepoznavne so zagotovo tritedenske dirke, a za mnoge kolesarje in kolesarske navdušence so morda še bolj zanimive enodnevne klasike. Milano – San Remo, Dirka po Flandriji, Pariz – Roubaix, Liege – Bastogne – Liege in Dirka po Lombardiji je peterica najprestižnejših klasik, ki ji poznamo tudi pod imenom kolesarski spomeniki in v spomladanskem času (z izjemo Dirke po Lombardiji) predstavljajo vrhunec sezone mnogih kolesarjev.

THE COMEBACK: GREG LEMOND, THE TRUE KING OF AMERICAN CYCLING, AND A LEGENDARY TOUR DE FRANCE (Daniel de Vise)

Ko je Greg Lemond leta 1986 premagal ekipnega kolega Bernarda Hinaulta in slavil na Dirki po Franciji, je imel pod nogami ves svet. Devet mesecev kasneje je zaradi strelne rane ležal v bolniški postelji. Lovska nesreča je ogrozila kariero nadobudnega Američana, ki se je tri leta kasneje vrnil v velikem slogu in si z najmanjšo razliko v zgodovini privozil še drugo zmago na francoski pentlji.

PUT ME BACK ON MY BIKE: IN SEARCH OF TOM SIMPSON (William Fotheringham)

Trinajsti julij leta 1967 velja za črni dan kolesarjenja, ko je na 13. etapi Dirke po Franciji umrl Tom Simpson. Eden najuspešnejših britanskih kolesarjev je odkrito priznaval uporabo dopinga, saj kontrole takrat še ni bilo. Prav uporaba različnih substanc, natančneje kombinacija alkohola in drog pa je bila za Simpsona naposled tudi usodna, ko mu je ob vzponu na Mont Ventoux odpovedalo srce.

MERCKX: HALF MAN, HALF BIKE (William Forheringham)

Domnevno najboljši kolesar v zgodovini ima na svojem računu 287 zmag, kar 120 več od drugega najuspešnejšega kolesarja. O Eddyju Merckxu, ki je slovel po svoji nepopustljivosti, strogi natančnosti in predvsem veliki želji po zmagi, v knjigi spregovori tudi mnogo ljudi, ki so soustvarjali kariero »Kanibala«.

THE CLIMB: THE AUTOBIOGRAPHY (Chris Froome)

Chris Froome v avtobiografiji predstavi svojo zgodbo, od otroških let, ki jih je preživel v Keniji, pa do osvojitve prve rumene majice na Tour de Francu. Anglež je do kolesarskega prestola prehodil trnjevo pot, v rani mladosti je izgubil mater, prebolel hujšo bolezen, a imel pred očmi vedno višji cilj.

SHUT UP, LEGS!: MY WILD RIDE ON AND OFF THE BIKE (Jens Voigt, James D. Startt)

Priljubljeni nemški kolesar ni bil nikoli največji zvezdnik kolesarstva, a je zaradi svoje nepopustljivosti, zanesljivosti in nesebičnosti zasedel mesto v srcu mnogih navijačev. Nemec v knjigi pripoveduje življenjsko zgodbo od mladosti v vzhodni Nemčiji do kariere profesionalnega kolesarja in očeta šestih otrok.

THE DEATH OF MARCO PANTANI (Matt Rendell)

Eden najboljših italijanskih kolesarjev vseh časov je s svojimi vožnjami navduševal kolesarske navdušence širom sveta. Žal pa je imela njegova kariera in tudi življenje več madežev, od dopinške afere na Dirki po Italiji do njegove odvisnosti s kokainom, ki ga je naposled potisnila v prezgodnjo smrt.

THE RIDER (Tim Krabbe, Sam Garrett)

V eni izmed najbolje prodajanih kolesarskih knjig nas avtor vzame s seboj na 150-kilometrsko dirko. V knjigi predstavi, kaj se med dirkanjem v glavi dogaja tekmovalcu, kako lahko zdrži najhujše napore in kaj vse je potrebno, da sploh lahko nastopiš na dirki.

THE GREATEST: THE TIMES AND LIFE OF BERYL BURTON (William Forheringham)

Beryl Burton je v času po drugi svetovni vojni dominirala v ženski konkurenci, tako na dirkališču kot na cesti. Angležinja je v svoji 22-letni karieri dvakrat postala svetovna prvakinja, 13-krat državna prvakinja in se leta 1963 kot prva ženska spustila pod eno uro na 40-kilometrski razdalji, pod dve uri na 80-kilometrski razdalji in pod štiri ure na 160-kilometrski razdalji.

ČASTNA OMEMBA

KILOMETER NIČ (Lora Klinc)

Leta 2020 je luč sveta ugledala knjiga Lore Klinc. V njej predstavlja zgodbo svojega partnerja Primoža Rogliča, ki je leta 2019 osvojil Dirko po Španiji, hkrati pa na zanimiv in laičen način predstavi nekatere zakonitosti, ki veljajo v svetu kolesarstva.

Naslovi vsebujejo partnerske povezave Amazona. Naše delo je podprto s strani publike, in v kolikor kupite knjigo preko naše povezave, del zneska prejmemo tudi mi. Za to se vam najlepše zahvaljujemo.

Prejšnji članekBelgijski kolesar napaden med treningom
Naslednji članekIdeja o združitvi Grand Tourov