15 kolesarskih filmov vrednih ogleda

Luč sveta je ugledalo že kar nekaj kolesarskih filmov, a še zdaleč ne tako veliko kot bi si želeli. Čas doma, ki nam ga je prisilno podaril koronavirus, je kot nalašč, za ogled katerega izmed njih in tako vsaj nekoliko odvrniti misli od pomanjkanja športnih dogodkov te dni.

Predstavljamo vam torej izbor 15 filmov, ki so po našem mnenju vredni ogleda. Nekatere izmed njih si lahko zastonj ogledate na YouTubu (povezavo najdete v naslovu filma), za druge pa boste morali odpreti denarnico ali pa si nadeti piratsko kapico.

Filmom brez slovenskega prevoda smo pustili naslov izvirnika.

LA FAMILIA (2020)

Film, ki je nastal v produkciji ekipe Jumbo – Visma, spremlja ozadje dogajanja na lanski dirki po Španiji, ki je Slovencem še posebej ostala v spominu. Na njej je slavil Primož Roglič, osrednji junak filma, ki prikaže trnjevo pot, ki jo je moral prevoziti naš šampion, da se je lahko po padcu na uvodnem kronometru in ostalih težavah, tri tedne kasneje sredi Madrida veselil prve zmage na grand touru.

Film si lahko brezplačno ogledate na zgornji povezavi, vendar je potrebna registracija na spletni strani Jumbo – Visme.

NEDELJA V PEKLU (A Sunday in Hell; 1976)

Aprilska nedelja leta 1976. V Parizu se zbira kolesarska smetana, ki se bo kmalu preko znamenitih tlakovcev podala proti Roubaixu. V karavani sta tudi najuspešnejša kolesarja na dirki vseh časov, tako Eddy Merckx, kot Roger De Vlaeminck sta se podpisala pod tri zmage. Bo kateremu uspelo še četrtič in se okronati kot kralj tlakovcev?

THE STARS AND THE WATER CARRIERS (1973)

Film spremlja dogajanje v pelotonu na dirki po Italiji leta 1973. Na 57. izvedbi Gira so med 140 vključenimi kolesarji izstopali Felice Gimondi, Giovanni Battaglin, Jose-Manuel Fuente in največji kolesar tistega časa Eddy Merckx. Ne eni strani je Belgijec branil zmago, na drugi pa so se Italijani na vse pretege trudili, da bi krono vrnili v Italijo.

VIVE LE TOUR (1962)

Le slabih 20 minut dolg film prikaže dogajanje v pelotonu na eni izmed dirk po Franciji. Film ponudi zanimiv pogled v običaje, ki so se tedaj zdeli povsem običajni, kot je recimo ‘ropanje’ piva v gostilnah sredi etape, namakanje nog v korita vode in polnjenje plastenk s cevmi gledalcev.

THE ROAD UPHILL (2011)

Brata Schleck, Andy in Frank, sta bila svojčas povsem v vrhu kolesarskega sveta. Leta 2011 sta se v dresu Leopard Treka pojavila na štartu Toura, Andy kot aktualni zmagovalec, Frank kot njegov najtesnejši pomočnik. Brata sta v Parizu na Elizejskih poljanah skupaj stala na stopničkah, a najvišja stopnička ni bila rezervirana zanju.

SLAYING THE BADGER (2014)

Bernard Hinault, znan tudi pod vzdevkom ‘The Badger’, je na 73. izvedbo Toura leta 1986 prišel kot absolutni kapetan ekipe La Vie Claire in imel kot pomočnika na voljo tudi Grega Lemonda. A Hinault po padcu na eni izmed etap v nogah ni imel več potrebnega dinamita, ga je pa imel sedem let mlajši Lemond, kateremu pa športni direktor ni dovolil lova na rumeno majico.

CHASING LEGENDS (2010)

Ustvarjalci filma so skozi objektiv spremljali nastope tedanje ekipe Columbia – HTC na dirki po Franciji leta 2009. Ameriška ekipa je imela tedaj v svoji sredini mnoge izvrstne kolesarje, največ pa je stavila na zvezdniškega šprinterja Marka Cavendisha, ki je ekipi privozil kar šest etapnih zmag.

ALL FOR ONE (2017)

Prva avstralska profesionalna kolesarska ekipa Orica Greenedge, danes Mitchelton – Scott, je leta 2012 šele začenjala svojo pot, a si v petih letih, ki so prikazana v filmu, priborila svoje mesto na kolesarskem zemljevidu. V filmu je poleg mnogih insertov zabavanja kolesarjev zajeta tudi grozna poškodba Estebana Chavesa ter njegov boj s povratkom na kolo.

RISING FROM ASHES (2012)

Leta 2005 se je nekdanji kolesar Jacques Boyer preselil v Ruando in tam s kolesarjenjem pomagal skrbeti za mnoge sirote, ki so izgubile starše v enem najhujših genocidov zadnjih desetletij. Boyer sestavi afriško kolesarsko ekipo z imenom »Team Rwanda«, ki v državi kmalu začne predstavljati simbol upanja. Uspešno delo ekipe leta 2012 nagradi Adrien Niyonshuti, ki se uspe uvrstiti na olimpijske igre.

WONDERFUL LOSERS: A DIFFERENT WORLD (2017)

Brez pomočnikov ni prvakov. In tega se dobro zavedajo ustvarjalci filma, ki za glavne junake izberejo prav pomočnike. Nošenje vode, nudenje zavetrja in potlačitev lastnih želj in ambicij so le nekatere izmed nalog, ki jih morajo na vsaki dirki opravljati ti. ‘domestique’, brez katerih bi svet kolesarstva izgledal precej drugače.

HALF THE ROAD (2014)

Eden redkih kolesarskih filmov, ki v svoj fokus vzame žensko kolesarjenje in se sprašuje zakaj le to ni bolj priljubljeno. Žensko kolesarjenje, ki je v pogonu že od 70. let prejšnjega stoletja, a še vedno ne vzbuja takšnega zanimanja kot moško. V filmu o svojih občutkih, prepričanjih in izkušnjah spregovorijo mnoge sedanje in bivše kolesarke, ki si želijo, da bi šport pripeljale na moški nivo.

KRALJ GOLJUFOV (Stop at Nothing: The Lance Armstrong Story; 2014)

Dokumentarni film o največji prevari v zgodovini športa podrobno prikaže zgodbo padlega junaka kolesarjenja. V film so vključeni posnetki s pričanja Lanca Armstronga, mnogi intervjuji z ljudmi, ki so dobro poznali Američana in seveda zloglasni intervju z Oprah Winfrey, ki je zabil zadnji žebelj v Armstrongovo krsto.

NESREČNA SMRT KOLESARJA (PANTANI: THE ACCIDENTAL DEATH OF A CYCLIST; 2014)

»Pirat« Marco Pantani je bil za mnoge Italijane večji od kolesarjenja samega. Na svoj račun je zapisal zmago na Tour de Francu in Giru d’Italii, a veliko večjo bitko kot z nasprotniki je bil sam s sabo. In jo naposled izgubil.

THE FLYING SCOTSMAN (2006)

Film narejen po resnični zgodbi dirkališčnega kolesarja Graema Obreeja prikazuje Škotov boj s časom, mednarodno kolesarsko zvezo in svojim mentalnim zdravjem. Obree, ki si je sam sestavil kolo iz odpadnih delov pralnega stroja, je postal dvakratni svetovni prvak v zasledovanju na 4000 metrov, ter dvakrat podrl rekord vožnje na eno uro.

BREAKING AWAY (1979)

Igrani film, ki kot edini na seznamu nima resničnega ozadja, prikaže zgodbo ameriškega mladeniča, obsedenega z italijanskim kolesarstvom. Svojo obsesijo pripelje tako daleč, da italijanščina v njegovem besednjaku začne izpodrivati angleščino, nadene si celo italijansko ime in z vsem tem ob živce spravlja svoja starša.

Prejšnji članekPrimož Roglič postavil drugi najboljši čas na prelaz Madone
Naslednji članekWout van Aert udaril po mednarodni kolesarski zvezi